Σε υψηλά 18 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,25% στα 54,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 2,22% στα 58,08 δολάρια το βαρέλι. Το ισχυρό δολάριο συνεχίζει να πιέζει τον χρυσό.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου ενώ νωρίτερα σήμερα -την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για το 2017- άγγιξαν υψηλά 18 μηνών, χάρη στην τόνωση που τους προσφέρουν οι ελπίδες πως η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών θα «στραγγίξει» την παγκόσμια υπερπροσφορά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 2,25% στα 54,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 2,22% και διαπραγματεύεται στα 58,08 δολάρια.

Η 1η Ιανουαρίου σηματοδότησε την επίσημη έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ των παραγωγών για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Οι πρώτες ενδείξεις υπαινίσσονται πως οι μειώσεις της παραγωγής εντός και εκτός ΟΠΕΚ εγείρουν ελπίδες πως θα ελαττωθεί η παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου», εξήγησε ο Hans van Cleef, ανώτατος οικονομολόγος για την ενέργεια, στην ABN AMRO Bank στο Άμστερνταμ.

«Οι αγορές θα ψάχνουν για ατεκμηρίωτες αποδείξεις για μειώσεις στην παραγωγή. Το πιο πιθανό σενάριο είναι τα μέλη του ΟΠΕΚ και οι χώρες που δεν είναι στον ΟΠΕΚ να αφοσιωθούν στη συμφωνία, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια», συμφώνησε ο Ric Spooner, ανώτατος αναλυτής αγορών στη CMC Markets.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι, καθώς το ισχυρό δολάριο συνεχίζει να πιέζει τις τιμές.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,36% στα 1.147,50 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,21% και διαπραγματεύεται στα 15,955 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v