Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,63% στα 53,11 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,66% στα 56,15 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Μεγάλη πτώση εμφανίζει το πετρέλαιο, καθώς οι ενδείξεις για αυξανόμενη παραγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπερνικούν την αισιοδοξία που έχει επιφέρει η συμφωνία άλλων μεγάλων παραγωγών για μείωση της παραγωγής τους.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,63% στα 53,11 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,66% και διαπραγματεύεται στα 56,15 δολάρια το βαρέλι.

Το ισχυρό δολάριο επίσης επηρεάζει τον μαύρο χρυσό, καθώς καθιστά πιο ακριβές τις εκμεταλλεύσεις σε εμπορεύματα σε δολάριο.

«Βλέπουμε την αισιοδοξία που περιβάλλει τις μειώσεις των παραγωγών να αντισταθμίζεται από τους φόβους για μεγαλύτερη παραγωγή αργού από τις ΗΠΑ καθώς εξακολουθεί να επηρεάζει ο υψηλότερος αριθμός εξεδρών που επηρέαζε και την περασμένη Παρασκευή», εξήγησε ο Hans van Cleef, ανώτατος οικονομολόγος για την ενέργεια στην ABN Amro.

Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικές εταιρίες ενέργειας πρόσθεσαν εξέδρες πετρελαίου για δέκατη συνεχόμενη εβδομάδα, όπως κατέδειξαν στοιχεία της Baker Hughes. Η κίνηση διεύρυνε την ανάκαμψη στην αμερικανική δραστηριότητα για όγδοο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι τιμές του αργού παρέμειναν σε επίπεδα στα οποία πολλοί παραγωγοί μπορούν να αντλούν καταγράφοντας κέρδη.

Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες ότι η αμερικανική παραγωγή ενισχύεται και υπονομεύει τις προσπάθειες εξαγωγέων εντός και εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή και να αναχαιτίσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά.

Η αύξηση στις εξαγωγές του Ιράν επίσης πρόσθεσε στο απαισιόδοξο αίσθημα, ενώ και το Ιράκ -παρότι ανέφερε ότι θα συμμορφωθεί στη συμφωνία που εφαρμόστηκε από την αρχή του χρόνου- κατέγραψε τον Δεκέμβριο εξαγωγές-ρεκόρ.

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,60% στα 1.180,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,22% και διαπραγματεύεται στα 16,555 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v