Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω Κίνας και ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1% στα 53,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 1,19% στα 56,29 δολάρια. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς υποστηρίζονται από τις ισχυρές κινεζικές εισαγωγές αργού και από τις μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ, παρότι τα άφθονα αμερικανικά αποθέματα καυσίμων επηρεάζουν τις αγορές.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1% στα 53,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,19% και διαπραγματεύεται στα 56,29 δολάρια το βαρέλι.

Οι traders τονίζουν ότι τα εύρωστα στοιχεία για τις κινεζικές εισαγωγές αργού στηρίζουν τις τιμές. Οι εισαγωγές έκαναν άλμα 27,5% τον Ιανουάριο σε ετήσιους όρους. Αυτός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος όγκος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η κινεζική Γενική Διοίκηση Τελωνείων γνωστοποίησε σήμερα ότι η χώρα εισήγαγε 34,03 εκατ. τόνους ή 8,01 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σε μηνιαία βάση, πάντως, οι εισαγωγές υποχώρησαν από το ρεκόρ του Δεκεμβρίου, όταν η χώρα εισήγαγε 8,57 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Τις τιμές στηρίζουν και τα συμπεράσματα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που ανακοίνωσε σήμερα πως τον Ιανουάριο –μόλις τον πρώτο μήνα εφαρμογής της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής- το καρτέλ εφάρμοσε το 90% του συνόλου των προγραμματισμένων περικοπών.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί 0,76% στα 1.227,40 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,65% και διαπραγματεύεται στα 17,625 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v