Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,32% στα 52,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,40% στα 55,30 δολάρια. Ο χρυσός υποχωρεί και οδεύει προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, αντισταθμίζοντας ένα μέρος των υποχωρήσεων της εβδομάδας, καθώς το πιο αδύναμο δολάριο ενθάρρυνε την αγορά. Ωστόσο οι επενδυτές παρέμειναν προσεκτικοί μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τη ρωσική παραγωγή και τα οποία κατέδειξαν αδύναμη συμμόρφωση στη συμφωνία των μεγάλων εξαγωγέων για μείωση της παραγωγής.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,32% στα 52,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,40% στα 55,30 δολάρια.

«Η αγορά είναι περιορισμένη σε ένα εύρος, επομένως δεν είναι καθόλου έκπληξη να βλέπουμε φρέσκες αγορές έπειτα από ένα μεγάλο sell-off και φυσικά το ελαφρώς πιο αδύναμο δολάριο επίσης βοηθά το πετρέλαιο να ανακάμψει», εξήγησε ο Tamas Varga, ανώτατος αναλυτής στην PVM Oil Associates.

Το δολάριο υποχωρεί σήμερα από υψηλά επτά εβδομάδων, ενόψει βασικής ομιλίας της Τζάνετ Γέλεν.

Ωστόσο η άνοδος στο πετρέλαιο περιορίζεται από τις ανησυχίες για τη μη συμμόρφωση κάποιων παραγωγών στη συμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων εξαγωγέων. Η παραγωγή της Ρωσίας, για παράδειγμα, παρέμεινε τον Φεβρουάριο αμετάβλητη από τον Ιανουάριο, στα 11,11 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Επίσημα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν, ακόμα, ότι τα αποθέματα αργού στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου αυξήθηκαν για όγδοη συνεχόμενη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, στην ποσότητα-ρεκόρ των 520,2 εκατ. βαρελιών.

Ο χρυσός οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Δεκέμβριο, λόγω προσδοκιών για άνοδο στα αμερικανικά επιτόκια αυτό τον μήνα.

Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε πορεία προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του από τα τέλη του Ιανουαρίου και μετά. Αφότου χθες υποχώρησε κατά περισσότερο από 1%, σήμερα καταγράφει πτώση της τάξης του 0,45% και διαπραγματεύεται στα 1.227,40 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι υποχωρεί ελάχιστα, κατά 0,05% στα 17,74 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενισχύονται χαλκός και πλατίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v