Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο λόγω τόνωσης από ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,32% στα 52,58 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,44% στα 55,12 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι, αν και οι forecasters αναμένουν δυνατό κλείσιμο της φετινής χρονιάς.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αφότου ο ΟΠΕΚ τόνισε πως είναι αφοσιωμένος στην αναχαίτηση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς που πιέζει επίμονα τις αγορές από το 2014. Ωστόσο με την αμερικανική παραγωγή και τα αποθέματα να αυξάνονται, οι αναλυτές προειδοποιούν πως οι τιμές δείχνουν ευάλωτες.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,32% στα 52,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,44% και διαπραγματεύεται στα 55,12 δολάρια.

Οι τιμές έλαβαν μια τόνωση από σχόλια του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ, ο οποίος δήλωσε πως το καρτέλ είναι αφοσιωμένο στην αποκατάσταση της σταθερότητας της αγοράς με τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στο πενταετές μέσο όρο της βιομηχανίας. Ωστόσο μια μεταστροφή των επενδυτών από μετοχές και εμπορεύματα προς περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο, όπως τα αμερικανικά Treasuries, αντιστάθμισαν ένα μέρος αυτής της τόνωσης.

«Κάνει πλέον και πάλι αρνητική στροφή το αίσθημα στην αγορά πετρελαίου; Κοιτάζοντας τις πρόσφατες αντιδράσεις των τιμών, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως ο μοναδικός λόγος για την προηγούμενη άνοδο στις τιμές είναι η προσδοκία για περαιτέρω μειώσεις παραγωγής από την πλευρά του ΟΠΕΚ», υπογράμμισε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritch.

«Εξάλλου, η τιμή του πετρελαίου έχει σταματήσει να αντιδρά στους παράγοντες που κανονικά θα την υποστήριζαν, από τη στιγμή που ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου al Falih σε ένα βαθμό ελάττωσε αυτές τις απαιτήσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα σχόλια που έκανε ο πολιτικός στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya, πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια παράταση στη συμφωνία ΟΠΕΚ/

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε μια αξιολόγηση του αν η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν είναι προς τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολλές από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης ανεστάλησαν στα τέλη του 2015, γεγονός που επέτρεψε στη χώρα να διπλασιάσει και παραπάνω τις εξαγωγές αργού στη διάρκεια του 2016 εντείνοντας τον κορεσμό.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το American Petroleum, οι αμερικανικές αγορές παραμένουν σε πολύ μεγάλο βαθμό κορεσμένες. Αν και τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 840.000 βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 14 Απριλίου, βρίσκονται ακόμη κοντά σε ιστορικά υψηλά. Τα αποθέματα βενζίνης επίσης αυξήθηκαν.

Πάντως η Citi εκτίμησε σε έκθεσή της πως το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 60 δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Ο χρυσός και το ασήμι υποχωρούν, αν και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Νότια Κορέα και οι επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία και Βρετανία στηρίζουν τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια.

Ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,80% και διαπραγματεύεται στα 1.283,80 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι υποχωρεί κατά 0,53% στα 18,175 δολάρια.

Η Intesa Sanpaolo, ο καλύτερος forecaster για τον χρυσό το περασμένο τρίμηνο, προβλέπει πως το μέταλλο θα σημειώσει δυναμικό κλείσιμο τη φετινή χρονιά στην τιμή των 1.350 δολαρίων. Για το ασήμι αναμένει πως θα αγγίξει τα 19 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v