Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Citi «βλέπει» το πετρέλαιο πάνω από 60 δολάρια

Η τράπεζα εκτιμά πως η τιμή του αμερικανικού αργού θα διαμορφωθεί στα 62 δολ. το τέταρτο τρίμηνο, ενώ το Brent θα ανέλθει στα 65 δολ. Η αμερικανική παραγωγή έχει επιστρέψει δυναμικά, αλλά η συμφωνία ΟΠΕΚ θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα.

H Citi «βλέπει» το πετρέλαιο πάνω από 60 δολάρια

Η Citigroup συμφωνεί με την Goldman Sachs και «στηρίζει» πλέον τα εμπορεύματα, εκτιμώντας πως αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να στραφεί κανείς στις ακατέργαστες ύλες, καθώς και ότι το πετρέλαιο πιθανότατα θα ενισχυθεί περίπου στα 65 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Παρότι η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου έχει επιστρέψει δυναμικά εν μέσω υψηλότερων τιμών στο αργό, οι μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του θα πρέπει να αντισταθμίσουν αυτή την αύξηση μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες, υποστήριξαν αναλυτές της Citi σε έκθεσή τους.

Οι παραγωγοί χρειάζεται να παρατείνουν τη συμφωνία τους για μείωση στην προσφορά μέχρι το τέλος του χρόνου, εν μέσω ανησυχιών πως η Ρωσία μένει πίσω στις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε η τράπεζα.

Σύμφωνα με τη Citigroup, παρότι η ιστορική συμφωνία των παραγωγών «έφερε μια εκστατική και μη βιώσιμη άνοδο» στα αισιόδοξα πονταρίσματα από επενδυτές, ταυτόχρονα έθεσε τις προϋποθέσεις για ένα αναπόφευκτο sell off καθώς η παραγωγή-ρεκόρ του ΟΠΕΚ το τέταρτο τρίμηνο και το πετρέλαιο που αποθηκεύτηκε στη θάλασσα μετακινήθηκαν στη στεριά.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Goldman Sachs έχει κάνει παρόμοια σχόλια, υποστηρίζοντας ότι τα άφθονα αποθέματα που έχουν υπονομεύσει τις μειώσεις παραγωγής πρόκειται να συρρικνωθούν και κάνοντας έκκληση για περισσότερη υπομονή στην αγορά.

Η έκθεση της Citi αναφέρει πως «με έναν συνδυασμό της συμφωνίας παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ το δεύτερο μισό του 2017 και της αναμενόμενης σχετικής υποχώρησης στα αποθέματα, αναμένουμε πως οι τιμές του πετρελαίου θα μετακινηθούν άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι στο δεύτερο μισό του έτους».

Πρόσθεσαν ωστόσο πως η αυξημένη προσφορά από παραγωγούς το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είναι αυτή τη στιγμή «ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από την αγορά» και μια αποτυχία παράτασης της συμφωνίας μειώσεων θα στείλει τις τιμές «ξαφνικά χαμηλότερα».

Η τράπεζα «βλέπει» το αμερικανικό αργό κατά μέσο όρο στα 62 δολάρια το βαρέλι και το Brent κατά μέσο όρο στα 65 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v