Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω υπερπροσφοράς

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,58% στα 47,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,64% στα 49,80 δολάρια. Ο χρυσός υποχωρεί αλλά παραμένει κοντά σε υψηλά 7μήνου, ενόψει πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι αγορές καυσίμων παραμένουν υπερκορεσμένες, παρότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η υποχώρηση στα αμερικανικά αποθέματα αργού προσφέρουν κάποια στήριξη στο εμπόρευμα.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,58% στα 47,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,64% και διαπραγματεύεται στα 49,80 δολάρια.

Οι traders επισημαίνουν ότι ο συνεχιζόμενος κορεσμός στα καύσιμα εξακολουθεί να πιέζει τις τιμές του μαύρου χρυσού, παρά την παράταση της ιστορικής συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της προσφοράς.

«Απογοητευμένοι που το καρτέλ πετρελαίου και η Ρωσία δεν μπόρεσαν να επινοήσουν ένα πιο τολμηρό σχέδιο για να μειώσουν το παγκόσμιο πλεόνασμα αργού, οι συμμετέχοντες στην αγορά πωλούν σε κάθε μικρή άνοδο», εξήγησε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής στην Forex.

Η παγκόσμια παραγωγή καυσίμων βρίσκεται περίπου σε ισορροπία με την κατανάλωση, σχεδόν στα 98 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρότι τα αποθέματα παραμένουν διογκωμένα, ενημέρωσε την Τρίτη η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για τη Ενέργεια (EIA).

«Το πού θα πάει τελικά η τιμή του πετρελαίου θα οδηγηθεί από τα αποθέματα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Greg McKenna, στρατηγικός αναλυτής στην AxiTrader.

Οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ για εξισορρόπηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου συνεχίζουν να υπονομεύονται από την αμερικανική παραγωγή, η οποία εκτιμάται ότι του χρόνου μπορεί να πλησιάσει τα επίπεδα του κορυφαίου εξαγωγέα, της Σαουδικής Αραβίας.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η αγορά στηρίζεται από τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και από ενδείξεις για σταδιακή υποχώρηση στα αποθέματα καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων αραβικών κρατών να απομονώσουν το Κατάρ έχει διακόψει το εμπόριο, επηρεάζοντας και το πετρέλαιο.

«Φραγμοί σε λιμάνια για σκάφη με τη σημαία του Κατάρ πρόκειται να προκαλέσουν αναταράξεις στο φόρτωμα», συνόψισε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στην OANDA.

«Από εκεί και πέρα, οι αναταραχές θεωρούνται πιο πολύ άβολες και όχι συστηματικές κι έτσι μάλλον θα θέσουν απλά ένα κατώτατο όριο στο αργό βραχυπρόθεσμα, αντί να ξεκινήσουν ένα ράλι πανικού», υπογράμμισε ωστόσο.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 8,7 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 26 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες το American Petroleum Institute. Τα επίσημα στοιχεία της EIA αναμένονται αργότερα σήμερα.

«Τυχόν απότομες μειώσεις στα αμερικανικά αποθέματα θα μπορούσαν να ορίσουν ένα κατώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», τόνισε ο Razaqzada.

Ο χρυσός υποχωρεί, αν και παραμένει κοντά στα υψηλά επτά μηνών, καθώς στηρίζεται από το πιο αδύναμο δολάριο ενόψει κρίσιμων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που ανοίγουν την όρεξη για ρίσκα.

Το κίτρινο μέταλλο καταγράφει μικρή υποχώρηση 0,22% και διαπραγματεύεται στα 1.294,60 δολάρια η ουγγιά.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη σε τρία σημαντικά γεγονότα αύριο: τις εθνικές εκλογές στη Βρετανία, τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμι, ενόψει επιτροπής της Γερουσίας γύρω από την έρευνα στον Μάικλ Φλιν και την πιθανή απόπειρα ανάμειξης του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα γεγονότα αυτά ενδέχεται να τονώσουν την ελκυστικότητα του χρυσού, στο οποίο στρέφονται οι επενδυτές σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Το ασήμι επίσης κινείται πτωτικά, κατά 0,14% στα 17,685 δολάρια η ουγγιά. Άνοδο 0,12% καταγράφει ο χαλκός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v