Πάνω από τα 48 δολάρια/βαρέλι το Brent

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,35% στα 46,10 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει άνοδο 1,96% στα 48,45 δολάρια. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου ενώ το Brent έχει ενισχυθεί άνω των 48 δολαρίων το βαρέλι, χάρη στην υποχώρηση στα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης και σε μια υποβάθμιση της πρόβλεψης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την παραγωγή της χώρας το 2018, κάτι που τροφοδότησε τις ελπίδες ότι χαλαρώνει ο κορεσμός στην αγορά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 2,35% στα 46,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,96% και διαπραγματεύεται στα 48,45 δολάρια.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 8,1 εκατ. βαρέλια, δηλαδή πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως ενημέρωσε την Τρίτη το American Petroleum Institute των ΗΠΑ.

Τα επίσημα στοιχεία από την αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια αναμένονται αργότερα σήμερα.

«Παρότι μεγαλύτερη άνοδος θα μπορούσε να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, εν μέσω εικασιών για μείωση παραγωγής στις ΗΠΑ, η άνοδος μπορεί να περιοριστεί από τη δυναμική της υπερπροσφοράς στην αγορά», προειδοποίησε πάντως ο Lukman Otunuga, αναλυτής στην FXTM.

Οι τιμές σήμερα στηρίζονται και από σχόλια της Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια, που προέβλεψε την Τρίτη ότι η αμερικανική παραγωγή αργού θα αυξηθεί λιγότερο από προηγούμενη πρόβλεψη το 2018, λόγω του χαμηλότερου outlook για τις τιμές.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψή της, η αρχή αναμένει παραγωγή 9,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα για το 2018.

Τέλος, φαίνεται πως ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, πρόκειται να περιορίσει τις εξαγωγές του. Πηγή από τη βιομηχανία της αραβικής χώρας αποκάλυψε σήμερα ότι το Ριάντ σχεδιάζει να ελαττώσει τις αποστολές τον Αύγουστο κατά περισσότερα από 600.000 βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να αντισταθμίσει την εποχική άνοδο στην εγχώρια κατανάλωση.

Σήμερα δημοσιεύθηκε και η τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ. Μεταξύ άλλων η έκθεση περιλαμβάνει και τα στοιχεία για την παραγωγή που κατέγραψε το καρτέλ τον Ιούνιο. Τα νούμερα δείχνουν απογοητευτικά, καθώς ο ΟΠΕΚ συμμορφώθηκε στα συμφωνηθέντα αλλά και πάλι δημιούργησε υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, οι παραγωγοί έχουν αναφέρει ότι βαθύτερες περικοπές δεν είναι στο τραπέζι.

Ανοδικά κινούνται ασήμι και χρυσός, με το κίτρινο μέταλλο να σταθεροποιείται ενόσω οι επενδυτές αναμένουν την κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν και καθώς άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει επιφυλακτικότητα σχετικά με περαιτέρω ανόδους στα αμερικανικά επιτόκια.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,28% στα 1.218,10 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,51% και διαπραγματεύεται στα 15,825 δολάρια.

«Η μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση του χρυσού θα είναι πλέον στο έλεος οτιδήποτε πάρουμε από μια επιθετική Γέλεν στο Κάπιτολ Χιλ», επιβεβαίωσε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v