Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω υψηλότερης ζήτησης

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,17% στα 46,16 δολάρια και το Brent καταγράφει άνοδο 0,06% στα 48,45 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο ποικιλίες προς εβδομαδιαία αύξηση 5%. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου και βρίσκονται σε πορεία πως στέρεη εβδομαδιαία άνοδο, λόγω θετικών ενδείξεων για την ζήτηση, προβλημάτων με την παραγωγή της Νιγηρίας και μια είδηση για υποχώρηση των αποθεμάτων.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,17% στα 46,16 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,06% και διαπραγματεύεται στα 48,45 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο ποικιλίες οδεύουν προς άνοδο περίπου στο 5% αυτή την εβδομάδα.

Η Shell δήλωσε «προβλήματα ανωτέρας βίας» για τις εξαγωγές της νιγηριανής ποικιλίας αργού Bonny Light, εξαιτίας κλεισίματος του ενός από τους δύο αγωγούς εξαγωγών της χώρας.

Η ανακοίνωση προσέφερε τόνωση και στις δύο ποικιλίες αναφοράς, οι οποίες ήδη ενισχύονταν από μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) σύμφωνα με την οποία η αύξηση της ζήτησης επιταχύνεται, από κινεζικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά και από έκθεση της αμερικανικής Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια, που κάνει λόγο για υποχώρηση στα αποθέματα πετρελαίου.

«Εκείνοι που ήθελαν επιβεβαίωση σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, την πήραν» από τα στοιχεία για τις κινεζικές εισαγωγές, υποστήριξε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates. Όπως συμπλήρωσε, η ανοδική πορεία των αγορών μετοχών επίσης πρόσθεσε έναν «παράγοντα θετικής διάθεσης» για το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κινεζικού τελωνείου, οι εισαγωγές αργού για τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017, άγγιξαν τα 212 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 13,8% από την ίδια περίοδο του 2016.

Ανοδικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι, καθώς το δολάριο αποδυναμώνεται. Ωστόσο το κίτρινο μέταλλο παραμένει ευάλωτο σε περαιτέρω απώλειες, ενόψει βασικών οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ σήμερα, αλλά και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,97% στα 1.229,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο 1,81% στα 15,975 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v