Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,13% στα 47,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,06% και διαπραγματεύεται στα 49,73 δολάρια. Απώλειες για ασήμι και χρυσό.

Σταθεροποιητικές κινήσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, προσθέτοντας λίγο στην άνοδο που σημείωσαν κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση, λόγω αμερικανικών αποθεμάτων και μικτών προβλέψεων για τον μαύρο χρυσό.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,13% στα 47,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,06% και διαπραγματεύεται στα 49,73 δολάρια.

Οι τιμές και των δύο ποικιλιών εξακολουθούν να περιορίζονται κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι, λόγω ανησυχιών για τη μεγάλη προσφορά από τον ΟΠΕΚ, παρά τις δεσμεύσεις του καρτέλ για μείωση της παραγωγής.

Οι τιμές κατέγραψαν μεγάλη αύξηση, άνω του 1,5% χθες και στις δύο ποικιλίες, λόγω έκθεσης σύμφωνα με την οποία τα αμερικανικά αποθέματα αργού και καυσίμων υποχώρησαν στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Όπως επεσήμανε ο Jeffrey Halley της OANDA, και οι δύο ποικιλίες αντιμετωπίζουν πλέον «σημαντική τεχνική αντίσταση, κάτι που μπορεί να προσφέρει στους traders κάποια διακοπή για σκέψη μετά το εντυπωσιακό ράλι του αργού αυτή την εβδομάδα».

«Τις τελευταίες 15 εβδομάδες, τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου έχουν υποχωρήσει (…) 13 φορές και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μειώσεις ήταν πιο μεγάλες από το αναμενόμενο», τόνισε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγορών στην Forex.com.

«Κι όμως, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο επάνω μισό του μέσου όρου για αυτή την περίοδο του χρόνου», πρόσθεσε πάντως.

Στο μεταξύ παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στις αγορές πετρελαίου.

Μια απουσία συμμόρφωσης από κάποιους από αυτούς και η αυξημένη παραγωγή σε Νιγηρία και Λιβύη εμποδίζουν τις τιμές να ενισχυθούν πολύ, ωστόσο αναλυτές τονίζουν πως οι πολιτικοί κίνδυνοι -μεταξύ των οποίων πιθανές αμερικανικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα και εντάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική- είναι που μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές.

«Δεν περιμένουμε αυτή η ησυχία να κρατήσει για πάντα, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εντείνονται ξανά», συνόψισε σε έκθεσή της η ANZ Bank.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,52% στα 1.235,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει μεγαλύτερη πτώση 1,02% στα 16,13 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v