Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω Κίνας

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,45% στα 46,75 δολάρια και το Brent σημειώνει αύξηση της τάξης του 0,49% και διαπραγματεύεται στα 49,15 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά ο χρυσός και το ασήμι λόγω αμερικανικών επιτοκίων.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στηρίζονται από μια επιβράδυνση στην αύξηση του αριθμού των εξεδρών πετρελαίων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην ισχυρή ζήτηση από διυλιστήρια της Κίνας.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,45% στα 46,75 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,49% και διαπραγματεύεται στα 49,15 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο ποικιλίες αναφοράς συνέχισαν τις ανόδους μετά τις ισχυρές επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας.

Οι αναλυτές εξήγησαν ότι οι αυξανόμενες τιμές είναι αποτέλεσμα ισχυρής ζήτησης, αλλά και ενδείξεων για επιβράδυνση της ανελέητης ανόδου της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

«Ο επιβραδυνόμενος ρυθμός των αυξήσεων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες μειώσεις την περασμένη εβδομάδα, σε όλα τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ, πιθανώς εξηγεί το θετικό αίσθημα γενικώς αυτή τη στιγμή», επιβεβαίωσε ο Jeffrey Halley της OANDA στη Σιγκαπούρη.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί πρόσθεσαν δύο εξέδρες πετρελαίου την εβδομάδα μέχρι τις 14 Ιουλίου, οδηγώντας το σύνολο στις 765, σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes. Παρότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015, ο ρυθμός των προσθηκών έχει επιβραδυνθεί.

Στην Ασία, η δραστηριότητα των κινεζικών διυλιστηρίων δείχνει ισχυρή ζήτηση για καύσιμα. Τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή τον Ιούλιο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με κάποιες ανεξάρτητες μονάδες να αυξάνουν την παραγωγή, παρότι το κράτος ετοιμάζεται να λάβει δραστικά μέτρα για να την περιορίσει.

Πάντως, κάποιοι αναλυτές επέστησαν την προσοχή κάνοντας λόγο για υπερβολική αισιοδοξία. «Αυτοί οι παράγοντες (τα στοιχεία για την Κίνα και τις ΗΠΑ) πιο πολύ θα χρησιμεύσουν για να θέσουν κατώτατο όριο στις τιμές παρά για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη σε νέα υψηλά», προειδοποίησε ο Sukrit Vijayakar, διευθυντής στη συμβουλευτική εταιρία Trifecta που δραστηριοποιείται στην ενέργεια.

Ανοδικά κινούνται σήμερα και ο χρυσός και το ασήμι, καθώς οι προοπτικές για πιο αργό ρυθμό στις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων πιέζουν το δολάριο.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 0,17% στα 1.229,60 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,26%, στα 15,975 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v