Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κλειστός αγωγός και η μείωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ ανεβάζουν το αργό

Η διακοπή λειτουργίας του αγωγού της Forties στη Βόρεια Θάλασσα, την ώρα που έχουν αποφασιστεί περικοπές στην παραγωγή, αλλά και η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, ανεβάζουν την τιμή του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σήμερα καθώς τα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, ενώ η μεγαλύτερη του αναμενόμενου διακοπή λειτουργίας του αγωγού της Forties στη Βόρεια Θάλασσα συνεχίζει να ενισχύει τις αγορές.

Το brent σε άνοδο κατά 69 σεντς, ή 1,1%, στα 64,03 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό ανεβαίνει κατά 45 σεντς ή 0,8%, στα 57,59 δολάρια το βαρέλι.

Ο μεγαλύτερος αγωγός της Βρετανίας, της Βόρειας Θάλασσας, είναι πιθανό να παραμείνει κλειστός για αρκετές εβδομάδες για επισκευές, όπως δήλωσε ο φορέας λειτουργίας του χθες.

Ο αγωγός, που μεταφέρει περίπου 450.000 βαρέλια αργού ημερησίως, έκλεισε λόγω ρωγμών. Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η εταιρεία Forties είναι η μεγαλύτερη από τις πέντε εταιρείες στη διακίνηση αργού, που αποτελούν το βασικό σημείο αναφοράς του brent.

Ορισμένοι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων η BP και η Royal Dutch Shell, δήλωσαν ότι έκλεισαν τα κοιτάσματα πετρελαίου ως απάντηση.

«Οι τέσσερις εβδομάδες είναι πολύ περισσότερες από τις προβλέψεις», δήλωσε ο Tomomichi Akuta, οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Research and Consulting, στο Τόκιο. «Το περιστατικό με τον αγωγό ήρθε ακριβώς την περίοδο που οι αγορές προχωρούσαν σε συντονισμένες περικοπές».

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 7,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Σχεδόν διπλάσια μείωση από τις προσδοκίες των αναλυτών, που έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως των 3,8 εκατ. βαρελιών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail al-Mazroui δήλωσε ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε για στρατηγική εξόδου από την τρέχουσα παγκόσμια συμφωνία περικοπών, μεταξύ του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v