Οι φόβοι γεωπολιτικών εντάσεων ενισχύουν το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου «παλεύουν» να κερδίσουν τα υψηλά σημεία που είχαν τον Ιανουάριο, καθώς ο ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος, η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού και η πορεία των παγκόσμιων αγορών έχουν ρίξει το βάρος τους.

Ισχυρή ώθηση παίρνει το αργό σήμερα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις διαθέσεις του νέου Συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα αντικαταστήσει τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας H.R. McMaster με τον John Bolton, που θεωρείται ότι ακολουθεί πιο σκληρή γραμμή και πιθανώς να αυξηθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Η αλλαγή έχει σημασία και ενόψει της απόφασης, για το αν θα παραμείνει στη συμφωνία με το Ιράν. Η εγκατάλειψη της συμφωνίας αυξάνει την προοπτική κυρώσεων κατά των πωλήσεων αργού του μέλους του ΟΠΕΚ, λένε οι αναλυτές.

Οι τιμές υποχώρησαν χθες, λόγω των δασμών του Αμερικανού Προέδρου στα κινεζικά προϊόντα, ενώ «παλεύουν» να κερδίσουν τα υψηλά σημεία που είχαν τον Ιανουάριο, καθώς οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο, η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού και η πορεία των παγκόσμιων αγορών έχουν ρίξει το βάρος τους.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαΐου κερδίζει 0,76% και φτάνει τα 64,75 στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, στη Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα ήταν στα 65,42 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του μέχρι στιγμής είναι 4,3% υψηλότερα για την εβδομάδα που διανύουμε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο.

Το brent Μαΐου προσθέτει 61 σεντς και φτάνει στα 69,52 δολάρια ανά βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, ενώ νωρίτερα άγγιξε και τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Φεβρουάριο σε ημερήσια βάση. Μέχρι στιγμής, στην εβδομάδα που βρισκόμαστε έχει 5% άνοδο και είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Ιούλιο.

Ο χρυσός με κέρδη 1% φτάνει στα 1.347,10 δολάρια η ουγγιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v