Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απειλές Τραμπ κατά του Ιράν ανεβάζουν το αργό

Το brent τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 73,42 δολάρια ανά βαρέλι, με κέρδη 0,4%, ενώ το αμερικανικό αργό, με άνοδο 0,7% φτάνει στα 67,70 δολάρια. Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις, διακινδυνεύουν άνοδο στις τιμές, τονίζουν οι αναλυτές.

Ενισχύονται οι τιμές του αργού σήμερα, παίρνοντας ώθηση από τις ανησυχίες για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, κορυφαία εξαγωγική χώρα, αν και τα κέρδη περιορίζονται από την αυξανόμενο αμερικανικό εφοδιασμό.

Το brent τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 73,42 δολάρια ανά βαρέλι με κέρδη 0,4%, ενώ το αμερικανικό αργό με άνοδο 0,75 φτάνει στα 67,70 δολάρια ανά βαρέλι.

Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, έγινε ξανά κορυφαία χώρα εξαγωγής αργού τον Ιανουάριο του 2016, όταν αποσύρθηκαν οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ως αντάλλαγμα για την απομάκρυνση από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Οι εξαγωγές του τον Απρίλιο έφτασαν τα 2,6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου. Πρόκειται για σημείο ρεκόρ, από την εποχή που αποσύρθηκαν οι κυρώσεις, με την Κίνα και την Ινδία να αγοράζουν άνω του ήμισυ της παραγωγής του.

Οι ΗΠΑ όμως έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της χώρας, όσο αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της και ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει ξανά κυρώσεις εναντίον της. Η απόφασή του θα δημοσιοποιηθεί στις 12 Μαΐου.

«Αν ο Τραμπ εγκαταλείψει τη συμφωνία, διακινδυνεύει μία άνοδο στις παγκόσμιες τιμές αργού… Η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων θα ήταν πλήγμα στη δυνατότητα του Ιράν να συναλλάσσεται με δολάρια», είπε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

Ο χρυσός, με ημερήσια κέρδη 0,28%, φτάνει στα 1.310 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v