Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά του αργού

Η μειωμένη δραστηριότητα στα διυλιστήρια της Κίνας τον Μάιο «σπρώχνει» τις τιμές χαμηλότερα. Ενίσχυση από την συνεχιζόμενη αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και την ισχυρή κατανάλωση καυσίμων.

Συγκρατημένες οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, με το brent να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 76,80 δολάρια και το αμερικανικό αργό στα 66,76 δολάρια.

Η μειωμένη δραστηριότητα στα διυλιστήρια της Κίνας - από τα 12,06 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα στα 11,93 εκατ. τον Μάιο- τραβάει τις τιμές προς τα κάτω, ακόμη και αν οι ετήσιες ροές είναι αυξημένες κατά 8,2%.

Η πτώση έρχεται καθώς υποχώρησε –περισσότερο από ότι αναμενόταν- η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις και οι λιανικές πωλήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τον Μάιο. 

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 6,8% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας υποχώρηση από το 7% του Απριλίου. Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,5%, σε επιβράδυνση από την άνοδο κατά 9,4% σε ετήσια βάση του Απριλίου, ενώ και οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Το γεγονός πάντως ρίχνει το βάρος του στις τιμές, οι οποίες συνεχίζουν να ενισχύονται από την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και την ισχυρή κατανάλωση καυσίμων.

Στα 1.308,90 δολάρια η ουγγιά, ο χρυσός, με ημερήσια κέρδη 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v