Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό ρεκόρ στα 119,94$ για το πετρέλαιο

Με το energy complex να βρίσκεται στο επίκεντρο της συναλλακτικής δραστηριότητας και τα συμβόλαια του αργού να καλπάζουν σε νέα ιστορικά υψηλά, το sell off της Πρωτομαγιάς αποτελεί ήδη μία αρνητική παρένθεση.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB


Με το energy complex να βρίσκεται στο επίκεντρο της συναλλακτικής δραστηριότητας κατά την πρεμιέρα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδος και τα συμβόλαια πάνω στο αργό να καλπάζουν σε νέα ιστορικά υψηλά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το sell off της Πρωτομαγιάς που έπληξε όλες τις βασικές κατηγορίες των commodities (ενέργεια, πολύτιμα και βασικά μέταλλα, αγροτικά προϊόντα) αποτελεί ήδη μία απλή, αρνητική παρένθεση για τους oil bulls.

Όπως επισημάνθηκε την Παρασκευή, στην αλλαγή σκηνικού ρόλο θετικού καταλύτη έπαιξε η δυναμική επιστροφή του γεωπολιτικού παράγοντα, με τις ανησυχίες για διακοπή στην προμήθεια πετρελαίου εξαιτίας αναταραχών στη Νιγηρία να δεσπόζουν σήμερα, οδηγώντας τις τιμές προϊούσης της συνεδρίασης σε υψηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η είδηση ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία εξανάγκασαν τον πολυεθνικό πετρελαϊκό κολοσσό Royal Dutch Shell να μειώσει την παραγωγή, πυροδότησε κύμα αγορών στην προθεσμιακή αγορά των συμβολαίων, με τα futures του αργού να ξεπερνούν στο floor του Nymex το φράγμα των 120 δολαρίων το βαρέλι (ενδοσυνεδριακό υψηλό - ρεκόρ στα $120.36 για τη σειρά παράδοσης Ιουνίου), κλείνοντας στα $119.94 το βαρέλι (με το πέρας του floor trading), με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 3.1%.

Στα products, το πετρέλαιο θέρμανσης, παράδοσης Ιουνίου, τερμάτισε τη συνεδρίαση στα $330.57 cents/γαλόνι (+2.7%), ενώ η αμόλυβδη βενζίνη (Gasoline RBOB παράδοσης Ιουνίου) στα $304.77 cents το γαλόνι, ενισχυμένη κατά 2.74%.

Στο +3.6% κάλπασαν τα futures του φυσικού αερίου, με το ανοδικό trend να είναι σε εξέλιξη και τη σειρά του Ιουνίου να τερματίζει στα $11.165 /Mmbtu.

Ο γεωπολιτικός παράγοντας, η ενίσχυση του ευρώ και η κούρσα του πετρελαίου ώθησαν στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων τα συμβόλαια του χρυσού (παράδοσης Ιουνίου) στα $874.1 /οz, με κέρδη 1.88%, ενώ στο ασήμι, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2.22% και διαμορφώθηκαν στα $16.83 η ουγκιά.

Αίσθηση προκάλεσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το ξαφνικό «πέταγμα» των συμβολαίων του χαλκού στο +11.52% (!), στα $426.05 cents/lb για τη σειρά του Ιουλίου, με τα «abnormal» κέρδη να ψαλιδίζονται εν συνεχεία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο floor και την εν λόγω σειρά να κάνει τελικά settlement στα $393.55 (+3%).

Οι αγορές του Λονδίνου (συμπεριλαμβανομένου και του LME) παρέμειναν κλειστές.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v