Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα: Η ελληνική κρίση μεταδίδεται στην ευρωπεριφέρεια

Η άνοδος των yields των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων δείχνει να διαψεύδει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η μετάδοση της ελληνικής κρίσης θα ήταν περιορισμένη. Άνω του 2,5% η απόδοση του ισπανικού τίτλου. Κοντά στο 30% το yield του ελληνικού 3ετούς.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο κινείται η απόδοση των ισπανικών ομολόγων, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων, δείχνοντας πως τελικά τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας μάλλον δεν είναι «απρόσβλητα» στην ελληνική κρίση.

Τα yields και των τριών κρατικών ομολόγων έκαναν σήμερα «άλμα» αρκετών μονάδων, σε ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά μετάδοσης από το 2012, καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών αυξάνει την ανησυχία των επενδυτών ότι οι ελληνικές αναταράξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για τις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Μάλιστα, η άνοδος που καταγράφουν τα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα είναι η μεγαλύτερη τριήμερη άνοδος που έχει σημειωθεί από τα μέσα του 2013.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και τα επιτόκια παραμένουν χαμηλότερα του 7%, ωστόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, καθώς φαίνεται να διαψεύδονται οι εκτιμήσεις των πιστωτών πως η σχετική ηρεμία που εμφάνισε η αγορά κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων αποτελούσε ένδειξη πως οι επενδυτές θεωρούσαν διαχειρίσιμο ένα Grexit.

«Πολλοί, ιδιαίτερα στη Γερμανία, φαίνονταν χαλαροί για την Ελλάδα», σύμφωνα με τον αναλυτή της Natixis, Jean-Francois Robin. Υπήρξαν σχόλια πως δεν θα ήταν και τόσο σοβαρό αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, όμως η αγορά δείχνει ακριβώς το αντίθετο, προσθέτει.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 2,43%, του ισπανικού στο 2,52% και του πορτογαλικού στο 3,42% - πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και για τους τρεις τίτλους, ενώ ο ισπανικός οδεύει για την όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρούσε στο 0,76%, του 5ετούς στο 0,12% και του 2ετούς στο -0,19%, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τίτλους που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Σε νέα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το yield του 3ετούς τίτλου να κινείται πέριξ του 30%, του 5ετούς να πλησιάζει το 20% και του 10ετούς στο 12,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v