Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2μήνου το spread γαλλικών-γερμανικών ομολόγων

Οι πολιτικές εξελίξεις δίνουν τον τόνο στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων. Προβληματισμός για τη δυνατότητα του Τραμπ να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει σε φορολογία και δημοσιονομικές δαπάνες. Άνετη νίκη Μέρκελ στις εκλογές στο Ζάαρλαντ.

Πτωτικά κινείται το κόστος δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης, καθώς η νομοθετική ήττα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία εγείρουν ερωτήματα για το αν θα μπορέσει να περάσει τις περικοπές φόρων και τις δημοσιονομικές δαπάνες που θέλει για να ενισχύσει την οικονομία.

Όπως σημειώνει το Reuters, από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι προσδοκίες για μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες υπό την κυβέρνηση Τραμπ, που θα βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού, έδιναν ώθηση στους τίτλους υψηλότερου κινδύνου και έπλητταν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η άνετη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρλαντ της Γερμανίας -το πρώτο «crash test» Μέρκελ-Σουλτς ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου-, σε συνδυασμό με το «κλείσιμο της ψαλίδας» στις γαλλικές δημοσκοπήσεις, φέρνουν το spread μεταξύ των γαλλικών και γερμανικων ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το spread γαλλικών-γερμανικών ομολόγων, που θεωρείται «μέτρο» για το ρίσκο του γαλλικού χρέους έναντι του γερμανικού, αλλά και βαρόμετρο για την πολιτική σταθερότητα της ευρωζώνης, είχε εκτιναχθεί τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η Μαρίν Λεπέν οδεύει προς ξεκάθαρη νίκη στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,38%, του αντίστοιχου γαλλικού τίτλου στο 0,97%, του ιταλικού στο 2,38%, του ισπανικού στο 1,69% και του πορτογαλικού στο 4,11%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 7,4% και του 2ετούς στο 8,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v