Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Υψηλά μήνα άγγιξε η απόδοση του γερμανικού Bund, σε 0,3750%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι στο 6,441% και του 2ετούς στο 6,724%.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, εν αναμονή της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μεταβολές στην εταιρική φορολογία, πράγμα που θα μπορούσε να αναβιώσει τα πονταρίσματα σε αναθέρμανση του πληθωρισμού.

Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα στείλει τον Ιούνιο μήνυμα για περιορισμό της νομισματικής τόνωσης, επίσης επηρέασαν το αίσθημα στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου να αγγίζει νέα υψηλά μήνα. Η απόδοση του τίτλου διαμορφώνεται σε 0,3750%.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου είναι στο 2,2740%. Ο ισπανικός 10ετής τίτλος έχει απόδοση 1,668% και ο πορτογαλικός 3,589%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σε 6,441% και του 2ετούς σε 6,724%.

Στο μεταξύ, αργότερα σήμερα, αναμένεται ο Ντόναλντ Τραμπ να σκιαγραφήσει τις προτάσεις του για μεταβολές στο φορολογικό σύστημα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μεγάλη μείωση στους εταιρικούς φόρους.

«Ο Τραμπ κλέβει την παράσταση σήμερα», επιβεβαίωσε ανώτατος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην ING, εξηγώντας πως «η συζήτηση για τα φορολογικά του σχέδια κρατά απασχολημένες τις αγορές, επομένως βλέπουμε τα ευρωομόλογα να κινούνται παράλληλα με τα Treasuries».

Παράλληλα οι αγορές αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και εστιάζουν στον περιορισμό της νομισματικής τόνωσης στη διάρκεια των ερχόμενων μηνών.

«Η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ πιθανότατα θα θεωρηθεί ότι ανοίγει τον δρόμο για χειροπιαστή δράση τον Ιούνιο, πιθανώς με τη μορφή μιας προσαρμογής στο guidance από εδώ και πέρα», εκτίμησε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, David Schnautz.

«Περισσότερη δράση αύριο δεν φαίνεται πιθανή, καθώς η ΕΚΤ μπορεί να μη θεωρεί τόσο "τελειωμένη υπόθεση" τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, όσο πιστεύουν οι αγορές», πρόσθεσε.

Έρη Σφαέλου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v