Χαμηλότερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι ελπίδες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη Γερμανία σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ευρώ, που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μια πιο μακρά περίοδο, ενισχύουν τα ομόλογα της ευρωζώνης.

Η ενίσχυση του ευρώ –που νωρίτερα κινούνταν σε υψηλό διμήνου έναντι του δολαρίου- σε συνδυασμό με την άμβλυνση της πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, οδηγούν χαμηλότερα τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Την Κυριακή, οι ηγέτες του συντηρητικού κόμματος της Γερμανίας συμφώνησαν να επιδιώξουν έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, οδήγησαν το ευρωπαϊκό νόμισμα σε υψηλό δύο μηνών, κάτι που αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη για τις αγορές χρέους της ευρωζώνης, όπου η ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος περιορίζει τον πληθωρισμό και θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη για τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για μια πιο μακρά περίοδο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,36%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,78%, του ισπανικού στο 1,46% και του πορτογαλικού στο 1,91%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,38%, του 5ετούς στο 4,17% και του 2ετούς στο 2,95%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v