"Πέφτει" ο πυρετός που μετέδωσε η Λισαβόνα στην Wall Street

Το ξεπούλημα στις αγορές μετοχών και ομολόγων του ευρω-Νότου επηρεάζει και την Wall Street, που ήδη δυσφορεί με τις εξελίξεις από την Fed. Στο ...πνεύμα της Espirito Santo οι συναλλαγές με βουτιά 4% στην Λισσαβόνα. Κερδίζει $20 ο χρυσός από την αναταραχή.

Με σημαντικές απώλειες άνοιξε η Wall Street, καθώς το «ξεπούλημα» στις ευρωαγορές λόγω Λισαβόνας επέτεινε την αίσθηση επενδυτικής δυσφορίας που προκάλεσε η Federal Reserve.

Τα καλά στατιστικά για την αγορά εργασίας δεν κατάφεραν να αντικρούσουν τις πιέσεις, αλλά πάντως το απόγευμα οι απώλειες περιορίστηκαν καθώς οι ευρωαγορές έκλεισαν με λιγότερες απώλειες σε σύγκριση με τις ενδοσυνεδριακές "βουτιές".

Ο δείκτης Dow Jones άνοιξε με τριψήφιες απώλειες και αυτή την ώρα υποχωρεί 0,49% στις 16.903 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,4% στις 1.965 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,41% στις 4.401 μοναδες.

 

Ο "πορτογαλικός ιός" στις αγορές

Η βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές κυριάρχησε στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς αναγεννά φόβους για την δυσχερή κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ειδικά του Νότου.

Ορισμένοι πάντως παρατηρητές θεωρούν ότι η κρίση στην πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις και το «ξεπούλημα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θεωρείται «ευκαιρία αγοράς.»

Σε κάθε περίπτωση, στις ευρωαγορές το κλίμα ήταν εξαιρετικά «βαρύ» με κάθετες πτώσεις στα χρηματιστήρια και αναστολές διαπραγμάτευσης τραπεζικών μετοχών όχι μόνο στην Πορτογαλία αλλά και σε άλλες αγορές. Τα επιτόκια στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου εκτινάχθηκαν.

Ο χρυσός ευνοείται από την αναταραχή και κινείται με κατακόρυφη άνοδο επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Το συμβόλαιο Αυγούστου του πολυτίμου μετάλλου κερδίζει 20 δολάρια ή 1,5% και διαμορφώνεται στα 1.344 δολ. ανά ουγκιά.

Κατά τα λοιπά, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί επί 10η συνεχόμενη συνεδρίαση και το συμβόλαιο του WTI στη Νέα Υόρκη κινείται ,28% χαμηλότερα στα 102,01 δολ. ανά βαρέλι.

Εγχώρια στατιστικά και Q2

 

Η Wall Street χθες ενισχύθηκε ελαφρώς, παρά την δημοσίευση των πρακτικών της Fed, που «σφύριξε την λήξη» του προγράμματος παροχής άπλετης ρευστότητας.

Ωστόσο σήμερα επικρατούν «δεύτερες σκέψεις», που εκδηλώθηκαν αρνητικά από το πρωί στις ασιατικές αγορές και διογκώθηκαν εξαιτίας δυσοίωνων στατιστικών στοιχείων για την οικονομία της Ιαπωνίας.

Ο «πανικός» ξέσπασε όμως το μεσημέρι, με τις αναστολές διαπραγμάτευσης της Espirito Santo και άλλων μετοχών της επιχειρηματικής «οικογένειας», που προκάλεσε βουτιά σχεδόν 5% στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας.

Η ανακοίνωση καλών στατιστικών στοιχείων για την αμερικανική απασχόληση, όπου ο αριθμός των νέων ανέργων διολίσθησε σε χαμηλό 7ετίας, περιόρισε πρόσκαιρα μόνο τις χρηματιστηριακές απώλειες.

Κατά τα λοιπά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, συνεχίζεται η ροή των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Η Lumber Liquidators Holdings βουλιάζει 19% εξαιτίας υποβάθμισης των ετήσιων στόχων, ενώ η Potbelly Corp. υποχωρεί 16% καθώς τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι μετοχές των αλυσίδων λιανικού εμπορίου, που ανακοινώνουν αποτελέσματα πωλήσεων Ιουνίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v