Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχάστηκαν οι επενδυτές στη Wall Street

Πτώση κατέγραψαν οι Dow Jones και S&P με αφορμή τις εξελίξεις σε Κίνα και Ελλάδα. Κρατήθηκε σε θετικό έδαφος ο Nasdaq. Εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Βουτιά» 4% για τη μετοχή της Verizon. «Άλμα» 3,1% για τον χρυσό. Άνοδος 1,2% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στους δείκτες Dow Jones και S&P για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, βούλιαξαν τα εγχώρια χρηματιστήρια 5,4% και 12,78% αντίστοιχα και προκάλεσαν ντόμινο ρευστοποιήσεων στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές.

Βεβαίως η πτώση στη Wall Street δεν είχε την ένταση άλλων χρηματιστηριακών αγορών καθώς τα καλά εγχώρια οικονομικά στοιχεία συγκράτησαν τις όποιες τάσεις ρευστοποιήσεων των επενδυτών. Άλλωστε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κρατήθηκε σε θετικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στον αντίποδα, η κλιμάκωση της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές έστρεψε τους επενδυτές στις λεγόμενες ασφαλείς τοποθετήσεις (περιορισμένου ρίσκου) όπως ο χρυσός, το γεν και τα αμερικανικά ομόλογα.

Ειδικότερα, ο χρυσός ενισχύθηκε 3,1% σε υψηλό έξι εβδομάδων, το γεν κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 18 μηνών έναντι του δολαρίου και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 17.801,20 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,02% στις 2.059,82 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 4.766,47 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, ανοδικά κινήθηκε ο ενεργειακός κλάδος με στήριξη από την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με τις μετοχές των Verizon και AT&T να υποχωρούν 4% και 3,5% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,08 δολ., με απώλειες 13,50% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola υποχωρεί 5% στα 20,77 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 2,21%. Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 2,01% (+9 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,84% (+5 μ.β.). Επιπλέον το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε πτώση τριών μονάδων στο 0,65%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε από το χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας άνοδο 1% στο 1,2437 δολ. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν ακόμα και κάτω από το 1,23. Παράλληλα, το γεν κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 18 μηνών σε σχέση με το δολάριο καθώς ενισχύθηκε 2,2% στα 118,08.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο κινήθηκε υψηλότερα 1,2% στα 63,78 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 3,1% στα 1.232 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v