Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με επίκεντρο την Ελλάδα

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Κρατήθηκε πάνω από τα 1.200 δολ. ο χρυσός. Ανέκαμψε το δολάριο. Υποχώρησε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με επίκεντρο τις ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,56% στις 18.014 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,54% στις 2.109 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,31% στις 5.117 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,6%, o S&P 0,8% και ο Nasdaq 1,3%.

Στο χθεσινό Eurogroup όχι μόνο δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- δανειστών αλλά για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, με τους Ευρωπαίους πλέον να προειδοποιούν ανοιχτά για Grexit. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής με μοναδικό θέμα το ελληνικό χρέος.

Επιπλέον, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι έχει αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης για την Fed το ενδεχόμενο μια ελληνική χρεοκοπία να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές και να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο αναλυτής της BNP Paribas, Philipe Gijsels, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι πλησιάζουμε σε κάποιου είδους λύση. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κομμάτι της Ευρωζώνης. Το χρέος της είναι μεν μεγάλο αλλά είναι διαχειρίσιμο».

Οι ανησυχίες για την Ελλάδα έστρεψαν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως είναι το γερμανικό 10ετές ομόλογο το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας. To 10ετές bund υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,76%. Αντίστοιχα και το αμερικανικό 10ετές κινήθηκε χαμηλότερα επτά μονάδες βάσης στο 2,27%.

Στην αγορά συναλλάγματος το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα παρασύρθηκε οριακά χαμηλότερα λόγω των ελληνικών εξελίξεων. Ειδικότερα το ευρώ υποχώρησε 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1359 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση 1,4% στα 59,63 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,1% στα 1.201 δολ./oz. Σε εβδομαδιαία βάση το πετρέλαιο υποχώρησε 0,6% και ο χρυσός ενισχύθηκε 1,9%.

Επιστρέφοντας στο αμερικανικό χρηματιστήριο για τον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+0,8%) και Nike Inc. (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Traveler Cos (-1,8%) και Microsoft (-1,4%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,12 δολ., με άνοδο 2,8%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v