Ελεύθερη πτώση στη Wall Street

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές με αφορμή τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Βουτιά» 358 μονάδων για τον Dow Jones. Πρωταγωνιστές των απωλειών οι τραπεζικές και οι τεχνολογικές μετοχές. Πτώση 4,2% για BofA και 2,9% για Intel. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου. Άνοδος 2% για τον χρυσό.

Τρίτη διαδοχική πτώση κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αλλά και μιας σειράς σημαντικών μακροοικονομικών μετρήσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ενώ κάποιοι επενδυτές θεωρούν το μήνυμα της Fed ως σημάδι ισχύος της οικονομίας, πολλοί αναλυτές φοβούνται τις επιπτώσεις από μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων, μετά και την υποτίμηση του γουάν.

"Μεικτά τα μηνύματα από τη Fed, με την πιθανότητα αύξησης τον Σεπτέμβριο να περιορίζεται εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία", σχολιάζει σχετικά ο Andy McLevey της Interactive Investors.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κατά 4.000 στις 277.000 αιτήσεις, ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed ενισχύθηκε στις 8,3 μονάδες τον Αύγουστο από 5,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 2% σε νέο μετα-υφεσιακό υψηλό.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 2,06% στις 16.991 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,10% στις 2.036 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,83% στις 4.877 μονάδες.

Iσχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές των Bank of America και Citigroup να υποχωρούν 4,2% και 2,9% αντίστοιχα.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ενδεικτικά οι Intel και Apple κατέγραψαν πτώση 2,9% και 2,1%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,76 σεντς, με πτώση 7,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ, τούτη τη φορά κατά 0,7% στο 1,1199 δολ. από 1,1119 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα η τουρκική λίρα κινήθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου μετά την επισημοποίηση της κατάρρευσης των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών, σημειώνοντας πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 2,08%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε 0,4% στα 40,94 δολάρια ανά βαρέλι μετά τη «βουτιά» 4,3% την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.1352 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v