Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το ζενίθ στο ναδίρ η Wall Street

Στο χαμηλό ημέρας και με όλους τους δείκτες στο κόκκινο έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση έντονων συγκινήσεων. Το αρχικό «άλμα» των 400 μονάδων του Dow Jones γύρισε σε «βουτιά» 205 μον. Βλέπουν διάρκεια στη διόρθωση οι αναλυτές. Τερμάτισε το πτωτικό σερί της Apple (+0,6%).

Η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τελικά δεν κατάφεραν να οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάκαμψη τη Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο δείκτης Dow Jones είχε φτάσει να υποχωρεί έως 1000 μονάδες εξαιτίας της διστακτικότητας της Κίνας να παρέμβει δυναμικά στις αγορές.

Ωστόσο σήμερα η απόφαση της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας να κόψει το βασικό επιτόκιο για πέμπτη φορά από τον Νοέμβριο και να μειώσει τα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών, εκτόξευσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στις ευρωαγορές αλλά ... αγνοήθηκε από τους επενδυτές στη Wall Street.

Ειδικότερα οι μαζικές ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης στο αμερικανικό χρηματιστήριο οδήγησαν στο κόκκινο τους δείκτες. Το γεγονός αυτό, προβλημάτισε έντονα τους αναλυτές.

Όπως σημείωσε ο χρηματιστής της R.W Baird & Co, Michael Antonelli, "θα προτιμούσαμε ράλι των μετοχών στο τέλος της συνεδρίασης παρά στην έναρξη. Φαίνεται πως η διόρθωση έχει ουσία καθώς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα παγκόσμιας ανάπτυξης τα οποία δεν θα επιλυθούν σύντομα. Αναμένουμε η διόρθωση να κρατήσει περισσότερο".

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,29% στις 15.666 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,33% στις 1.868 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 4.506 μονάδες.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (-5.2%), Chevron (-3%) και Microsoft (-2,9%).

Στον αντίποδα, η μετοχή της Apple τερμάτισε πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων, σημειώνοντας άνοδο 0,6%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,66 σεντς, με κέρδη 5,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ μετά από τέσσερις ημέρες διαδοχικής πτώσης. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,4% στο 1,1463. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το δολάριο είχε φτάσει να υποχωρεί έως το 1,17 σε σχέση με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,8% στα 39,31 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,3% στα 1.139 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά κατά έντεκα μονάδες βάσης στο 2,12% και του γερμανικού 10ετούς κατά 14 μονάδες βάσης στο 0,73%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v