Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική ανάκαμψη και στη Wall

Αντιστροφή τάσης και στη Wall, που κινείται έντονα ανοδικά μετά και την "πυροσβεστική" κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας. Πάνω από τις 16.000 επιστρέφει ο Dow, πάνω από τις 1.900 ο S&P 500. Ανακάμπτει και το πετρέλαιο. Κάτω ο χρυσός.

Ισχυρή ανοδική κίνηση στην αμερικανική αγορά, μετά τις χθεσινές, έντονες απώλειες αλλά και την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια. 

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 2,3% ή 350 μονάδες, στις 16.240 μονάδες, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 3,2% στις 4.667 μονάδες και τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη 2,1% στις 1.933 μονάδες. 

Σημειώνεται ότι η χθεσινή "μαύρη Δευτέρα" στις αγορές, η οποία ξεκίνησε από την Ασία και έφτασε μέχρι τη Wall, οδήγησε τον Dow Jones σε απώλειες σχεδόν 600 μονάδων, χάνοντας τις 16.000 μονάδες, ενώ κάτω από τις 1.900 μονάδες έκλεισε ο S&P 500. 

Ο δείκτης "φόβου" Vix εκτινάχθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν επτά ετών, στις 53,29 μονάδες.

Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας παρενέβη "πυροσβεστικά", μετά και το δεύτερο συνεχόμενο sell-off, ανακοινώνοντας ότι προχωρά σε μείωση των επιτοκίων και παράλληλα περιορίζει το ύψος των χρηματικών διαθεσίμων που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, για δεύτερη φορά σε δύο μήνες. 

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους μειώθηκε κατά 25 μ.β. στο 4,6%, το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μ.β. στο 1,75%, ενώ το όριο ελάχιστων αποθεματικών για τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες μειώνεται στο 18%.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Ωστόσο πλέον οι επενδυτές δίνουν 25% πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, από 48% πριν την υποτίμηση του γουάν.

Η κίνηση της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας είχε άμεσες συνέπειες και στις ευρωπαϊκές αγορές, που σήμερα ανακάμπτουν, αλλά και στις αγορές εμπορευμάτων. 

Το πετρέλαιο αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 3,8%, προσεγγίζοντας και πάλι τα 40 δολάρια το βαρέλι, στα 39,7 δολάρια. 

Πτώση για το χρυσό, στα 1.148 δολάρια την ουγκιά, μετά τη χθεσινή άνοδο, επωφελούμενο από το καθεστώς "ασφαλούς λιμένα". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v