Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και βιοτεχνολογία «βούλιαξαν» τη Wall Street

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη Wall Street. Ελεύθερη πτώση 313 μονάδων για τον Dow Jones. Απώλειες 3% για τον Nasdaq. Νέα «βουτιά» 5,5% για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας. Κάτω από τα 45 δολ. το πετρέλαιο. Στο επίκεντρο η Κίνα και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street, με τους δείκτες να καταγράφουν πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τεσσάρων ετών στα κέρδη των βιομηχανιών στην Κίνα σε συνδυασμό με τη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «πλέον η πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% δεν είναι ρεαλιστική», προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Boston Advisors LLC, James Gaul, «συμμετέχουμε σε μια χαοτική αγορά με έντονες διακυμάνσεις και χωρίς σταθερή πορεία προς τα κάτω ή προς τα πάνω». Και επισήμανε: «Τα εταιρικά αποτελέσματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο αυτό το τρίμηνο. Ενδεχομένως τα εταιρικά κέρδη να υπερκεράσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για παγκόσμια ύφεση».

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η επικείμενη απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων εντός του 2015.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% και τα προσωπικά εισοδήματα 0,3% έναντι αύξησης 0,3% και 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές, αντίστοιχα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,92% ή 313 μονάδων στις 16.002, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,55% στις 1.882 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,04% στις 4.544 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των απωλειών για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση ήταν ο κλάδος της βιοτεχνολογίας, ο οποίος κινήθηκε χαμηλότερα 5,5%.

Επιπλέον ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον ενεργειακό κλάδο καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 45 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 2,8% στα 44,43 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil κινήθηκαν χαμηλότερα 2,4% και 0,9% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, από τις ελάχιστες μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά ήταν η Alcoa (+5,7%), η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε ότι θα χωριστεί σε δύο εταιρείες στο β' εξάμηνο του 2016.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 0,57 σεντς, με πτώση 5,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1237 από 1,1198 την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1148 έως 1,1245 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,10%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,2% στα 1.131 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v