Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακές πιέσεις στη Wall Street

Μικρή πτώση μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις σημείωσε η Wall Street. Έχασε τις 18.000 μονάδες ο Dow Jones. Πρωταγωνιστής των απωλειών ο ενεργειακός κλάδος. Κάτω από τα 51 δολ. το πετρέλαιο. Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street με αφορμή την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο υποχώρησε από το υψηλό 11 μηνών καθώς όπως αναφέρουν αναλυτές, «οι traders έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την δυνατότητα του μαύρου χρυσού να συνεχίσει ανοδικά με την δυναμική των προηγούμενων ημερών». Σήμερα το πετρέλαιο σημείωσε πτώση 1,3% στα 50,56 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, επέστρεψαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για «τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην οικονομική ευρωστία της νομισματικής ένωσης».

Στον αντίποδα, τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να γυρίσουν σε θετικό έδαφος τους δείκτες στη Wall Street. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 4.000 στις 264.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οι αιτήσεις να αυξηθούν στις 270.000.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Restoring Hardware «βούλιαξε» 21,2% μετά την ανακοίνωση ζημιών στο α' τρίμηνο έναντι κερδών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον η διοίκηση υποβάθμισε τις προοπτικές κερδοφορίας για το 2016.

Παράλληλα ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Ενδεικτικά οι μετοχές των NRG Energy και ChesapeakeEnergy Corp. υποχώρησαν 6,6% και 1,3% αντίστοιχα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 17.985 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,17% στις 2.115 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,32% στις 4.958 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,6%) και Johnson & Johnson (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,1%) και Goldman Sachs (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,6% στο 1,1326 από 1,1394 την προηγούμενη μέρα. Στον αντίποδα σε καθοδικό κανάλι παραμένει το αμερικανικό νόμισμα σε σχέση με το γεν με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 106,78 από 106,98 την Τετάρτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανήλθε σε υψηλό άνω των τριών εβδομάδων. Ειδικότερα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε υψηλότερα 0,8% στα 1.272 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 1,67% ήτοι σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v