Aνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Διευρύνουν τα κέρδη οι δείκτες στη Wall Street, με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed στο επίκεντρο. Ανοδικό γύρισμα για το αργό, πάνω από τα $46. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του γεν. Στο 1,65% η απόδοση του 10ετούς. Αλμα 2,2% για την Apple.

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες, διευρύνοντας τα κέρδη μετά την δήλωση αξιωματούχου της Fed πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,4% ή 250 μονάδες, στις 18.194 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 1,6% στις 5.209 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,56% στις 2.151 μονάδες. 

Η Lael Brainard προειδοποίησε πως η οικονομία αντιμετωπίζει μεγαλύτερους κινδύνους από μια αναπάντεχη αδυναμία στην ζήτηση παρά από μια αναπάντεχη ενίσχυση της. Όπως διευκρίνισε, αυτή «η ασσυμετρία στους κινδύνους» συνηγορεί υπέρ της υιοθέτησης μιας προσεκτικής στάσης στην απόσυρση των υποστηρικτών μέτρων νομισματικής πολιτικής. 

Nωρίτερα, ο πρόεδρος της Ατλάντα Fed, Denis Lochart, δήλωσε ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απαιτούν μια «σοβαρή συζήτηση» για το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση.

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση του προέδρου της Μινεάπολις Fed, Νeel Kashkari, ο οποίος υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία δεν μπορούν να λυθούν με μέτρα νομισματικής πολιτικής και γι' αυτό δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη αύξησης των επιτοκίων.

Την Παρασκευή, η Wall Street έκλεισε με βαριές απώλειες, με τους τρεις δείκτες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από τις 24 Ιουνίου, την επομένη του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βουτιά στην αμερικανική αγορά αύξησε τις πιέσεις στις αγορές σε όλο τον κόσμο, με τις ευρωπαϊκές και ασιατικές μετοχές να σημειώνουν τη Δευτέρα ισχυρές απώλειες.

Στα εμπορεύματα, κέρδη 1,1% καταγράφει το αργό πετρέλαιο στα 46,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 1.328 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, αλλά διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,122.

Ανακάμπτουν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 1,65% από 1,69% προηγουμένως.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple σημειώνει άνοδο 2,2%. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού είχε διολισθήσει ως και 0,6% νωρίτερα τη Δευτέρα. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v