Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακά κέρδη στη Wall Street ενόψει Fed

Σε θετικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση χωρίς έντονες συγκινήσεις. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Τι βλέπουν οι αναλυτές. Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Μικρή άνοδο σημείωσε η Wall Street καθώς οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και της BoJ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Fed δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, μερίδα αναλυτών βλέπει μεγαλύτερη κινητικότητα από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας. Ειδικότερα, θεωρούν πιθανή μια νέα μείωση στα ήδη αρνητικά επιτόκια ή μια αύξηση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Όπως επισημαίνει ο Thomas Lam της RHB Securities «Υπάρχει αβεβαιότητα για την επόμενη κίνηση της BoJ. Η συνεδρίαση της Κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας είναι πιο σημαντική από την αντίστοιχη της Fed καθώς οι Αμερικανοί δεν αναμένεται να αιφνιδιάσουν τις αγορές».

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, απογοήτευσαν τα στοιχεία της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι ενάρξεις κατοικιών τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με τον Ιούλιο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 1,14 εκατ. Επιπλέον οι οικοδομικές άδειες παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ αν και επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για υπερπροσφορά αργού στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι χθες η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο μετά τη δήλωση του προέδρου της Βενεζουέλας ότι οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ είναι κοντά σε συμφωνία για την σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας. Ο μαύρος χρυσός (συμβόλαια Οκτωβρίου WTI) ενισχύθηκε 0,3% στα 43,44 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,05% στις 18.129 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,03% στις 2.139 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,12% στις 5.241 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+1,2%) και Merck & Co (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-1,4%) και DuPont (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1158 δολ. από 1,1176 την Δευτέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μόλις 0,1% στα 1.318 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,69%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v