Το ενεργειακό ράλι «ενέπνευσε» τη Wall Street

Με κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το αμερικανικό χρηματιστήριο. Σε υψηλό 14 μηνών το πετρέλαιο, πάνω από τα 51 δολ. «Βουτιά» 11,5% για τη μετοχή του Twitter. Στο επίκεντρο το debate Κλίντον- Τραμπ και τα επιτόκια. Τερμάτισε πτωτικό σερί έξι ημερών για τον χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στο debate Χίλαρι Κλίντον – Ντόναλντ Τραμπ, στις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια καθώς και στο «άλμα» της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, τις εντυπώσεις και από το δεύτερο τηλεοπτικό debate φαίνεται να κέρδισε η Χίλαρι Κλίντον –πιο δύσκολα από την πρώτη φορά- σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN. Σημειώνεται ότι η αναμέτρηση ήταν επιθετική αλλά χωρίς ιδιαίτερες αποκαλύψεις. Τα θέματα των ερωτήσεων αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις αλλαγής φορολογίας, τα σχέδια για τη Συρία και το θέμα του κόστους της ιατρικής περίθαλψης.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street από την επιφυλακτική στάση του Κεντρικού Τραπεζίτη, Charles Evans ο οποίος υποστήριξε ότι «Ο Δεκέμβριος θα ήταν μια κατάλληλη περίοδος για να γίνει αύξηση των επιτοκίων, αλλά δε χρειάζεται βιασύνη».

Παράλληλα, σε υψηλό 14 μηνών κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της επικείμενης συνεδρίασης των χωρών μελών του ΟΠΕΚ που θα επικυρώσει την απόφαση για μείωση της παραγωγής. Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία θα στηρίξει την μείωση της παραγωγής ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μεσοπρόθεσμα δεν θα ήταν κάτι απίθανο. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 3,1% στα 51,35 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, ξεκινούν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου στις ΗΠΑ. Πρώτη θα γνωστοποιήσει αποτελέσματα η Alcoa.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή του Twitter (-11,5%) μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι Google, Salesforce, Apple και Walt Disney έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους για εξαγορά του κοινωνικού δικτύου.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 18.329 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,46% στις 2.163 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,69% στις 5.328 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+2%) και Apple (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart Stores (-1,2%) και Procter & Gamble (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κέρδισε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1140 από 1,1202 την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, η στερλίνα «βούλιαξε» σε νέο χαμηλό 31 ετών στο 1,2351 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε για πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικές ημέρες πτώσης. Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 0,7% στα 1.260 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,72%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v