Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στη Wall Street και μετά τη Fed

Με ήπιες μεταβολές κινούνται οι δείκτες στη Wall Street και μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed. Υποχωρεί 1% το αργό. Νέα πτώση για τα treasuries. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Προσπάθεια ανάκαμψης για τη βρετανική λίρα.

Οι αμερικανικές μετοχές συνεχίζουν να καταγράφουν ήπιες μεταβολές και μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι διχασμένοι για το πότε πρέπει να γίνει η επόμενη αύξηση επιτοκίου. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,24% στις 18.171 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,05% υψηλότερα στις 5.249 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,26% στις 2.142 μονάδες.

Τα πρακτικά δείχνουν πως οι αξιωματούχοι ήταν διχασμένοι για το πόσο ακόμα θα έπρεπε να περιμένει η τράπεζα μέχρι να βελτιωθεί η αγορά απασχόλησης προτού αυξήσει τα επιτόκια.

Στη συνεδρίαση «επισημάνθηκε ότι θα μπορούσε να δοθεί ένα εύλογο επιχείρημα είτε για μια αύξηση σε αυτή τη συνεδρίαση είτε για την αναμονή ορισμένων επιπρόσθετων πληροφοριών για την αγορά απασχόλησης και τον πληθωρισμό».

Τρία από τα μέλη με δικαίωμα ψήφου είχαν ταχθεί κατά της απόφασης να διατηρηθούν τα επιτόκια στο 0,25 με 0,5%, ζητώντας μια άμεση αύξηση. Τα πρακτικά δείχνουν πως δεν ήταν απομονωμένοι.

«Αρκετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες πως μια παράταση της καθυστέρησης στην αύξηση των επιτοκίων θα σήμαινε απόκλιση από τους στόχους της νομισματικής πολιτικής με βάση την ως τώρα συμπεριφορά της επιτροπής ή θα διακινδύνευε να διαβρώσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της» αναφέρει το κείμενο των πρακτικών.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 388.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,4 εκατομμυρίων.

Τον Ιούλιο είχαν σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 5,8 εκατομμυρίων.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1% χαμηλότερα στα 50,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 1.254 δολάρια ανά ουγκιά.

O OΠΕΚ ανακοίνωσε αύξηση στην παραγωγή αργού πετρελαίου τον Σεπτέμβριο σε υψηλό πολλών ετών. Οι χώρες-μέλη του οργανισμού παρήγαγαν συνολικά 33,39 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει ο ΟΠΕΚ από δευτερογενείς πηγές.

Νέα πτώση σημειώνουν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, καταγράφει άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 1,79%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,1 δολάριο/ευρώ.

Το βρετανικό νόμισμα επιχειρεί να ανακάμψει από τη χθεσινή βουτιά, που το οδήγησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και καταγράφει κέρδη 0,6% έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα κινείται στο 1,218 δολάριο/λίρα.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v