Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο βιομηχανικός δείκτης μετά το πτωτικό διάλλειμα της Παρασκευής. Κέρδη 1% για τον Nasdaq. Αγνόησαν οι επενδυτές το ιταλικό δημοψήφισμα. Δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από τα 52 δολ. το πετρέλαιο.

Έπιασε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την –έστω- μικρή άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM "εκτοξεύτηκε" στις 57,2 μονάδες τον Νοέμβριο από 54,8 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση του κλάδου.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI) εν αναμονή της εφαρμογής της απόφασης των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,2% στα 51,79 δολάρια ανά βαρέλι. Νωρίτερα η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει να σημειώνει άνοδο έως τα 52,42 δολ.

Παράλληλα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γουίλιαμ Νταντλεϊ τάχθηκε υπέρ της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, εφόσον η αμερικανική οικονομία συνεχίσει την ίδια πορεία.

Στο εταιρικό μέτωπο, αίσθηση προκάλεσε η κριτική που δέχθηκε η Rexnord Corp. από τον πρόεδρο Donald Trump μετά την απόφαση της διοίκησης να κλείσει το εργοστάσιο στην Ιντιανάπολη και να ανοίξει αντίστοιχο στο Μεξικό.

Επιπλέον, μικρός ήταν ο αντίχτυπος στο αμερικανικό χρηματιστήριο από την επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα και την πιθανή παραίτηση Ρέντσι. Παρά τις ανησυχίες για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο και το επικείμενο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές αντέδρασαν ψύχραιμα, στηρίζοντας τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Ενδεικτικά η Goldman Sachs ενισχύθηκε 2,1% και η JP Morgan 1,5%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 19.216 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,58% στις 2.204 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,01% στις 5.308 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,9%) και Visa (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-2%) και Wal-Mart (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, παρά την άνοδο του δολαρίου σε υψηλό σχεδόν 20 μηνών αμέσως μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, τελικά το αμερικανικό νόμισμα γύρισε πτωτικά έναντι του ευρώ. Αναλυτικότερα, το δολάριο υποχώρησε 0,9% στο 1,0771 από 1,0667 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% στα 1.176 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,39%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v