Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρονιά για τη Wall Street

Με αισιοδοξία υποδέχθηκε το νέο έτος η Wall Street. Άνοδος 119 μονάδων για τον Dow Jones. Καλά τα macro στις ΗΠΑ. Ισχυρές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, κάτω από τα 54 δολ. Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός.

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρονιά για τη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, κόντρα στο πτωτικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, «βουτιά» από το υψηλό 18 μηνών σημείωσε το πετρέλαιο παρά τις προσδοκίες για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Τις πιέσεις στο αργό προκάλεσαν οι φήμες για αύξηση της παραγωγής από τη Λιβύη. Τελικά ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 2,6% στα 52,33 δολάρια ανά βαρέλι. Νωρίτερα είχε πιάσει υψηλό στα 55,24 δολ.

Ωστόσο, θετικός ήταν ο αντίκτυπος από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Δεκέμβριο έπιασε υψηλό δύο ετών καθώς ανήλθε στις 54,7 μονάδες από 53,2 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο στις 53,8 μονάδες.

«Υπάρχουν επενδυτές που υποστηρίζουν ότι η αγορά αρχίζει και «ακριβαίνει», αλλά τότε εμφανίζονται τα εταιρικά θεμελιώδη. Ακόμα και αν δεν καρποφορήσουν οι πολιτικές Τραμπ, θεωρώ ότι τα θεμελιώδη είναι αρκετά ισχυρά ώστε να κρατήσουν την αγορά σε ανοδική τροχιά», επισημαίνει ο αναλυτής της Fiduciary Trust Co., Peter Andersen.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Ford ακύρωσε την κατασκευή εργοστασίου ύψους 1,6 δισ. δολαρίων στο Μεξικό και ανακοίνωσε επένδυση ύψους 700 εκατ. δολ. σε εργοστάσιο στο Μίτσιγκαν. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσε άνοδο 3,8%.

Στο μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ για δεύτερη διαδοχική μέρα λόγω των προσδοκιών για τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,7% στο 1,0408 από 1,0476 την προηγούμενη μέρα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,6% ή 119 μονάδων στις 19.881, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 2.257 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,85% στις 5.429 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,2%) και Verizon (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-1,8%) και Travelers Cos. (-1,3%).

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό τριών εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε 0,9%, στα 1.162 δολ./ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης, στο 2,44%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v