Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο… νήμα για τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση οριακών διακυμάνσεων και μειωμένου τζίρου. Μόλις 13 μονάδες έχασε ο Dow Jones. Στο επίκεντρο οι κυρώσεις Ομπάμα στη Ρωσία. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Πτώση στο… νήμα για τη Wall Street

Οριακή πτώση σημείωσε η Wall Street με τον Dow Jones να παραμένει μακριά από τις 20.000 μονάδες στην προτελευταία συνεδρίαση για το 2016.

«Λίγο πολύ η αγορά έχει «κλείσει» για το έτος… η τελική «δήλωση» για το 2016 θα γίνει με το αυριανό κλείσιμο της Wall Street. Είναι σημαντικό να δούμε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου και πόσο κοντά θα φτάσει ο Dow Jones τις 20.000 μονάδες», επισήμανε ο αναλυτής της MUGF Union Bank, Chris Rupkey.

Άλλωστε, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Robert W. Baird & Co, Michael Antonelli, «οι δείκτες ήδη έχουν εξασφαλίσει ισχυρά κέρδη για το έτος. Ενδεικτικά ο S&P έχει ενισχυθεί 10% το 2016». Και συμπλήρωσε: «O περιορισμένος όγκος συναλλαγών αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπάρχουν αρκετοί επενδυτές για να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα ή χαμηλότερα πριν το τέλος των διακοπών».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ικανοποίησαν τους επενδυτές καθώς μειώθηκαν κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις υποχώρησαν στις 265.000 από 275.000 προηγουμένως ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 264.000.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τις κυρώσεις που επέβαλε ο Μπάρακ Ομπάμα στη Ρωσία λόγω των κυβερνοεπιθέσεων κατά την διάρκεια των αμερικανικών εκλογών. «Επανήλθαν στο προσκήνιο γεωπολιτικές ανησυχίες», σχολιάζουν αναλυτές.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν την εφαρμογή της απόφασης των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,5% στα 53,77 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, το δολάριο απομακρύνθηκε από το υψηλό 14 ετών έναντι του ευρώ καθώς υποχώρησε 0,6% στο 1,0484 από 1,0413 την προηγούμενη εβδομάδα. «Η ισχυρή άνοδος του δολαρίου των προηγούμενων ημερών ωθεί τους επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών», σημειώνουν αναλυτές.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,07% ή 13 μονάδων στις 19.820, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,03% στις 2.249 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 5.432 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+0,6%) και Coca Cola (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των JP Morgan (-1,1%) και Goldman Sachs (-1%).

Παράλληλα, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη διαδοχική μέρα τούτη τη φορά κατά 1,5% στα 1.157 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,47%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v