Fed και Apple στήριξαν την άνοδο στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων. Τερμάτισε το πτωτικό σερί για τους Dow Jones και S&P. Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed. «Άλμα» 6,4% για τη μετοχή της Apple.

Fed και Apple στήριξαν την άνοδο στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από την Fed και τα ισχυρά αποτελέσματα της Apple.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5% - 0,75% χωρίς να αφήσει ενδείξεις για τις μετέπειτα προθέσεις της. Ωστόσο οι επενδυτές έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην θετική αξιολόγηση της αμερικανική οικονομίας, με τους αξιωματούχους της Fed να επισημαίνουν την ισχυρή αγορά εργασίας και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο δείκτης μεταποίησης ISM έπιασε υψηλό δύο ετών καθώς αυξήθηκε στις 56 μονάδες έναντι 54,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο στις 55 μονάδες.

Αντίστοιχα, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο δημιούργησε 246.000 θέσεις εργασίας έναντι 151.000 τον Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν τη δημιουργία μόλις 168.000 θέσεων.

Παράλληλα, μπορεί οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Δεκέμβριο να μειώθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση, ωστόσο αυξήθηκαν 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Apple. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 3,36 δολ. έναντι 3,28 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μειωμένα κέρδη στα 3,21 δολ. Παράλληλα τα έσοδα ανήλθαν στα 78,4 δισ. δολ. από75,9 δισ. πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple έπιασε νωρίτερα τα 130 δολ. για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2015.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά την αυξημένη κατά 6,5 εκατ. βαρέλια προσφορά αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ που δημιούργησε δικαιολογημένες ανησυχίες για την τήρηση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2% στα 53,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, ανέκαμψε το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τρίτης. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά 0,2% στο 1,0775. Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει την Γερμανία και την Ιαπωνία ότι υποτιμούν τα νομίσματά τους για να κερδίσουν εμπορικό πλεονέκτημα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 19.890 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο μόλις 0,03% στις 2.279 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 5.642 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα τερμάτισε πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων για τον Dow Jones και τεσσάρων συνεδριάσεων για τονS&P.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+6,4%) και DuPont (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,7%) και Verizon (-1,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.208 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τρεις μονάδες βάσης στο 2,47%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v