Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Fed

Ενίσχυση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μετά την νίκη Τραμπ διαπιστώνει η Fed. Παραμένει ισχυρή η αγορά εργασίας. Aναμένει επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Στη συνεδρίαση του Μαρτίου τα βλέμματα.

Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη αμετάβλητα τα επιτόκια στο επίπεδο του 0,5 με 0,75% με ομόφωνη απόφαση, χωρίς να προσφέρει στοιχεία για το πότε θα προχωρήσει στην επόμενη αύξηση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed αναφέρει πως η αμερικάνικη οικονομία συνεχίζει «να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό» και ότι η αύξηση της απασχόλησης παραμένει ισχυρή.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναγνωρίζουν πως μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. «Οι μετρήσεις της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν ενισχυθεί τελευταία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες επαναλαμβάνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το στόχο του 2%, αλλά αναμένουν ότι θα επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα.

Η επόμενη συνάντηση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 14 με 15 Μαρτίου.

Πριν από την τελευταία ανακοίνωση, οι επενδυτές έδιναν 38% πιθανότητα να πραγματοποιηθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίου το 2017 στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η Fed δεν κάνει κάποια αναφορά σε νέες οικονομικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να τη βγάλουν από το προβλεπόμενο μονοπάτι των τριών αυξήσεων επιτοκίων για τη φετινή χρονιά. Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας περιγράφει τα ρίσκα για το outlook ως ισορροπημένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v