Τραμπ και εταιρικά αποτελέσματα δίχασαν τη Wall Street

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκαν οι Dow Jones και Nasdaq ενώ με κέρδη μίας μονάδας έκλεισε ο Nasdaq. Προβληματίζει τους επενδυτές ο Ντόναλντ Τραμπ. Καλά τα αποτελέσματα του Facebook. Ανέκαμψε το δολάριο.

Τραμπ και εταιρικά αποτελέσματα δίχασαν τη Wall Street

Σταθεροποιητικά και με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street στον απόηχο της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια μεταξύ 0,5%- 0,75%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Από πλευράς πολιτικών εξελίξεων, αρνητικός είναι ο αντίχτυπος από τη γενικότερη συμπεριφορά Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να απείλησε τον Μεξικανό πρόεδρο ότι θα στείλει στρατό για να αποτρέψει την είσοδο των «κακών» στις ΗΠΑ και έκλεισε το τηλέφωνο εκνευρισμένος στον Αυστραλό πρωθυπουργό εξαιτίας της ανόητης –όπως τη χαρακτήρισε- μεταναστευτικής συμφωνίας των δύο χωρών.

Στο εταιρικό μέτωπο, μετά την Apple, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε και το Facebook. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης διπλασιάστηκαν στα 3,6 δισ. δολάρια έναντι 1,6 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 8,81 δισ. δολάρια έναντι 5,8 δισ. πέρυσι. Παρά τα καλά αποτελέσματα, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 1,6% εξαιτίας δικαστικής απόφασης που καλεί την διοίκηση να πληρώσει αποζημίωση $500 εκατ. στην ZeniMax Media.

Παράλληλα, αισθητή μείωση σημείωσαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς διαμορφώθηκαν στις 246.000 αιτήσεις έναντι 260.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στις 250.000 αιτήσεις.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τον προβληματισμό που προκάλεσε η νέα αύξηση στα αποθέματα αργού και βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,6% στα 53,54 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 19.884 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο μόλις 0,06% στις 2.280 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 5.636 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+3,2%) και Cisco (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,5%) και Boeing (-1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,9% στα 1.219 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0759 από 1,0768 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε σε χαμηλό 11 εβδομάδων στο 1,0829.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης στο 2,48%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v