Στα χαρακώματα αγοραστές - πωλητές στη Wall

Σταθεροποιητικά κινείται η αμερικανική αγορά, καθώς η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου, που ωθεί σε νέα υψηλά πετρέλαιο και χρυσό, αλλά και η σημαντική πτώση των κατασκευαστικών δαπανών περιορίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Σταθεροποιητικά κινείται η αμερικανική αγορά στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, καθώς η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου, που ωθεί σε νέα υψηλά πετρέλαιο και χρυσό, αλλά και η σημαντική πτώση των κατασκευαστικών δαπανών τον Ιανουάριο περιορίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Ιανουάριο κατά 1,7% έναντι εκτιμήσεων για μείωσή τους μόλις κατά 0,7%, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για συνέχιση της κρίσης στην αμερικανική αγορά κατοικιών.

Υποχώρηση μικρότερη όμως των εκτιμήσεων εμφάνισε και ο δείκτης μεταποίησης ISM, ο οποίος από 50,7% τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στο 48,3%, που είναι και η χειρότερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2003. Το γεγονός όμως ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από το 50% προβληματίζει τους επενδυτές, καθώς εντείνει τους φόβους για επέκτασης της ύφεσης και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, αρνητικά λειτουργεί και η περαιτέρω διολίσθηση του δολαρίου, που ωθεί σε νέα υψηλά το πετρέλαιο και το χρυσό.

Αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 12.229,02 μονάδες, εμφανίζοντας απώλειες 0,30%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,45% και διαμορφώνεται στις 2.261,34 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.329,07 μονάδες, εμφανίζοντας πτώση 0,12%.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντική πτώση καταγράφει ο τίτλος της Thornburg Mortgage Inc, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι δεν κατάφερε να διατηρήσει τα margin calls λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης στην αγορά αξιογράφων που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια.

Πιέσεις δέχονται επίσης οι τίτλοι εταιριών ασφάλισης ομολόγων μετά την κίνηση του W. Buffet να αποσύρει προηγούμενη πρότασή του για παροχή εγγυήσεων σε προβληματικές εταιρίες του χώρου.

Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη εμφανίζει η μετοχή της εταιρίας κατασκευής ATM’s, μετά την είδηση ότι η United Technologies Corp. κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της.

Εν τω μεταξύ, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του μήνα οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,12% και διαμορφώθηκε στις 5.818,60 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 0,86% χαμηλότερα και έκλεισε στις 6.689,95 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε στις 4.742,66 μονάδες, με απώλειες 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v