Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street

Με οριακές διακυμάνσεις κινήθηκε η Wall Street καθώς η "βουτιά" 4,8% του πετρελαίου συγκράτησε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το ν/σ για την Υγεία. Πιέσεις στο δολάριο.

Μικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street

Σταθεροποιητικά έκλεισε η Wall Street παρά τις βαριές απώλειες στον ενεργειακό κλάδο (-2%).

Ειδικότερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού και την αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός «βούλιαξε» 4,8% στα 45,52 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η τιμή του πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε κάτω από 46 δολ. μετά τη συμφωνία των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Ενδεικτικά, οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil σημείωσαν πτώση 2% και 1,4% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε το Facebook (-0,7%). Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στο 1,04 δολ. έναντι 60 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα «εκτοξεύτηκαν» στα 8,03 δισ. δολάρια από 5,38 δισ. πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στο 1,15 δολ. και έσοδα στα 7,83 δισ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 19.000 στις 238.000 αιτήσεις. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Αντίστοιχα οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Μάρτιο έναντι αύξησης 1,2% τον προηγούμενο μήνα και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν άνοδο 0,9% από άνοδο 0,7% τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, με οριακή πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο, αν εγκριθεί και από τη Γερουσία, τότε θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το Obamacare.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,03% στις 20.951 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 2.389 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,05% στις 6.075 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth Group (+0,9%) και 3M Co (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από Chevron, Exxon Mobil) κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2,2%) και American Express (-0,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε αισθητά 0,9% έναντι του ευρώ στο 1,0982 από 1,0886 την προηγούμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι χθες το αμερικανικό νόμισμα είχε κινηθεί ανοδικά μετά την απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,6% στα 1.228 δολ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης στο 2,35%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v