Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η Wall μετά τα στοιχεία για ανεργία

Οριακές κινήσεις σημειώνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, παραμένοντας σε επίπεδα-ρεκόρ. Πτώση πάνω από 1% για το αργό. Σε χαμηλό επτά μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ. Κέρδη για το χρυσό.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η Wall μετά τα στοιχεία για ανεργία

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα στοιχεία για την απασχόληση και το εμπορικό έλλειμμα. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,29% στις 21.205 μονάδες, ο S&P 500 κινείται 0,26% υψηλότερα στις 2.436 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,75% στις 6.292 μονάδες. 

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Μάιο 138.000 θέσεις εργασίας έναντι 174.000 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 185.000.

Το ποσοστό ανεργίας διολίσθησε στο 4,3% από 4,4% προηγουμένως. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2001.

Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό διαμορφώθηκε στο 62,7% από 62,9% προηγουμένως.

O μέσος μισθός ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Μάιο, στα 26,2 δολάρια την ώρα. Σε σχέση με τον Μάιο του 2016 ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 2,5%.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η έκθεση για την απασχόληση δεν θα αποτρέψει τη Fed από μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά υποστηρίζουν ότι μπορεί να αλλάξει το μακροπρόθεσμο outlook για το μονοπάτι των επιτοκίων.

«Αυτό δεν είναι ό,τι περίμεναν οι αγορές. Η αδύναμη αύξηση των θέσεων εργασίας δεν είναι καταστροφή. Αλλά η πτώση στην ανεργία και στο ποσοστό συμμετοχής μαζί με την αδύναμη αύξηση των μισθών δημιουργεί ένα δίλημμα στη Fed. Η προσφορά στην αγορά εργασίας μειώνεται, αλλά οι μισθοί δεν ανταποκρίνονται» δήλωσε ο Paul Diggle, αναλυτής στην Aberdeen Asset Management.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 5,2% τον Απρίλιο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα σκαρφάλωσε στα 47,6 δισ. δολάρια τον Απρίλιο από 45,3 δισ. δολάρια τον Μάρτιο.Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στα 46,5 δισ. δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μεγάλες απώλειες έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1268 δολαρίου/ευρώ. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο για το δολάριο τους τελευταίους επτά μήνες. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,7% στα 47,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1.278 δολάρια ανά ουγγιά. 

Ράλι πραγματοποιούν τα αμερικανικα ομόλογά. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, διολισθαίνει τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,174%. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v