Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

Κέρδη κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή της ανόδου την τεχνολογία. Νέα ιστορικά υψηλά και για τους τρεις δείκτες. Κάτω από τα 48 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό επτά μηνών το δολάριο.

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε η Wall Street παρόλο που προβλημάτισαν τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μπορεί τον Μάιο η ανεργία να υποχώρησε σε χαμηλό 16 ετών στο 4,3% από 4,4% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο κατά την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν μόλις 138.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 185.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

«Παρά τα "φτωχά" στοιχεία απασχόλησης του Μάιου, η Fed βλέπει την αγορά εργασίας αρκετά ισχυρή ώστε να στηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Ωστόσο ο επιβραδυνόμενος ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με τον μειούμενο ρυθμό στις μισθολογικές αυξήσεις ενδέχεται να στρέψουν κάποιους αξιωματούχους κατά της περεταίρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», σχολίασε αναλυτής.

Η πιθανότητα μιας πιο επιφυλακτικής πολιτικής από τη Fed, ιδιαίτερα στο μέτωπο των επιτοκίων, οδήγησαν το δολάριο σε χαμηλό επτά μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1284 από 1,1211 την προηγούμενη μέρα,

Επιπλέον, προβλημάτισε τους επενδυτές η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπολοίπων ηγετών οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ενώ διαμήνυσαν ότι η απόφαση αυτή θα βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το κλίμα δημιούργησε ανησυχίες για πιθανή αύξηση της εγχώριας προσφοράς αργού. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαΐου οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να παρατείνουν έως τον Μάρτιο του 2018 τη συμφωνία για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σήμερα το πετρέλαιο υποχώρησε 1,5% στα 47,66 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιστρέφοντας στη Wall Street, πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο τεχνολογικός δείκτης με τη μετοχή της Amazon να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό στα 1006 δολ. (+1%).

O Dow Jones έκλεισε με κέρδη ,0,29% στις 21.206 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 2.437 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,94% στις 6.305 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Στον Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+2,5%) και Boeing (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-1,7%) και Chevron (-1,3%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.280 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο σχεδόν 1%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» πέντε μονάδες βάσης και διαμορφόθηκε στο 2,15%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v