Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη φορολογική μεταρρύθμιση

Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησαν οι S&P και Nasdaq. Πτώση 85 μονάδων για τον Dow Jones. Σε επίπεδα ρεκόρ η μετοχή του Facebook (+2%).Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση. Σε υψηλό οχτώ μηνών το πετρέλαιο (WTI). Πιέσεις στο δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη φορολογική μεταρρύθμιση

Σε μερική κατοχύρωση κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές μετά τα ισχυρά τεχνολογικά αποτελέσματα και το «άλμα» 2,2% του Nasdaq την Παρασκευή.

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν η General Motors (-2,9%) εξαιτίας της υποβάθμισής της μετοχής σε «sell» από την Goldman Sachs.

Στον αντίποδα, σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε η μετοχή του Facebook σημειώνοντας άνοδο 2% στα 179,92 δολ. Από την αρχή της χρονιάς, ο εν λόγω τίτλος έχει ενισχυθεί 57%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Nasdaq ξεκίνησε ανοδικά τη συνεδρίαση, πιάνοντας νέo ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό, ωστόσο γρήγορα γύρισε σε αρνητικό έδαφος μετά από δημοσίευμα του Bloomberg, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει σταδιακή εφαρμογή της μείωσης του εταιρικού φόρου που θέλουν ο πρόεδρος Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο φόρος στο 20% το 2022 από 35% που είναι σήμερα.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του 2009. Ειδικότερα η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 1% τον Σεπτέμβριο έναντι αύξησης μόλις 0,15 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, η δημοτικότητα Τραμπ υποχώρησε κατά 5 μονάδες τον Οκτώβριο, στο 38%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC και Wall Street Journal.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, τα κορυφαία στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, τα οποία διεξήγαγαν τριμερείς συνομιλίες, προέτρεψαν τη Βόρεια Κορέα να απομακρυνθεί από τον «καταστροφικό και ριψοκίνδυνο δρόμο» που έχει πάρει, συνεχίζοντας τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Παράλληλα, σε υψηλό οχτώ μηνών κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη δημόσια τοποθέτηση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας υπέρ της παράτασης της συμφωνίας των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής και μετά τον Μάρτιο του 2018. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 0,5% στα 54,18 δολάρια ανά βαρέλι. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1% στα 53 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 23.348 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,32% στις 2.572 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,03% στις 6.698 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+2,3%) και Travelers Cos. (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-6,1%) και Verizon (-2,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1631 δολ. από 1,1610 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.277 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,37%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v