Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones- Βαριές απώλειες για Nasdaq

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασε ο Dow Jones με ώθηση από την έγκριση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Ρευστοποιήσεις στον Nasdaq. "Βουτιά" 3,8% για τη Microsoft. Ενισχύθηκε το δολάριο. Πτώση για το πετρέλαιο.

Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones- Βαριές απώλειες για Nasdaq

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq προς το τέλος της συνεδρίασης.

«Βλέπουμε τον τεχνολογικό κλάδο να χάνει και τον τραπεζικό να κερδίζει. Οι επενδυτές επανατοποθετούνται στην αγορά στον απόηχο της ψηφοφορίας στη Γερουσία», σημείωσε ο στρατηγικός επενδυτής Lindsey Bell της CFRA.

Ενδεικτικά οι μετοχές των Amazon και Microsoft υποχώρησαν 2,5% και 3,8%, ενώ οι τίτλοι των Bank of America και JP Morgan ενισχύθηκαν 3,5% και 2,3% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε ο Dow Jones μετά την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης από τη Γερουσία.

Ειδικότερα, το πρωί του Σαββάτου η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως στην τροποποιημένη μεταρρύθμιση Τραμπ (προβλέπει περικοπή του εταιρικού φόρου στο 20% από το 2019) με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά. Σημειώνεται ότι για να εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να συνθέσουν ένα κοινό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει την τελική έγκριση Τραμπ, ίσως, πριν τα Χριστούγεννα, όπως επιθυμούν οι Ρεμπουμπλικανοί.

«Πλέον είναι πολλές οι πιθανότητες ο Ντόναλντ Τραμπ να λάβει σύντομα το νομοσχέδιο για την τελική υπογραφή. Αυτήν την εβδομάδα ξεκινά μια προσπάθεια συμβιβασμού των διαφορών μεταξύ Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας, την ώρα που το Κογκρέσο προσπαθεί να βρει λύση προκειμένου να μην βάλει λουκέτο η κυβέρνηση στις 8 Δεκεμβρίου», σχολίασε ο αναλυτής της IG Group, Chris Weston.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,1% τον Οκτώβριο έναντι αύξησης 1,7% (αναθεωρημένη μέτρηση) τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά στο δεκάμηνο του 2017 η βιομηχανική παραγωγή είναι αυξημένη κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθεί εκ νέου η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 1,5% στα 57,47 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση μετά από δύο ανοδικές μέρες.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, με κέρδη 0,24% ή 58 μονάδων στις 24.289, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,11% στις 2.639 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,05% στις 6.775 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1852 δολ. από 1,1895 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.277 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,39%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v