Οριακή άνοδος στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από δύο πτωτικές συνεδρίασης. Άνοδος μόλις 28 μονάδων για τον Dow Jones. Από το υψηλό 2,5 ετών υποχώρησε το πετρέλαιο. Πιέσεις στο δολάριο.

Οριακή άνοδος στη Wall Street

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 122,1 μονάδες από 128,6 τον Νοέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 127,5 μονάδες. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η καταναλωτική εμπιστοσύνη είχε πιάσει υψηλό 17 ετών.

Στον αντίποδα, ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο 0,2% στις 109,5 μονάδες από 109,3 μονάδες τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Boeing κινήθηκε οριακά χαμηλότερα παρά την παραγγελία τεσσάρων αεροπλάνων Dreamliners από την αεροπορική εταιρεία Royal Air του Μαρόκου έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.

«Δεν είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν σήμερα αλλά η ήρεμη άνοδος λέει πολλά. Δηλαδή, οι ταύροι διατηρούν τον έλεγχο του χρηματιστηρίου, οι πωλητές είναι λίγοι και αδύναμοι και ο επόμενος καταλύτης για την άνοδο, πιθανότερα θα είναι τα εταιρικά κέρδη», σχολίασε ο επικεφαλής της 50 Park Investments, Adam Sarhan.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 24.774 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 2.682 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,04% στις 6.939 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+0,9%) και McDonalds (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-1,1%) και Goldman Sachs (-0,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας του ευρωπαϊκού αγωγού στη Βόρεια Θάλασσα οδήγησε χαμηλότερα την τιμή πετρελαίου. Νωρίτερα ο μαύρος χρυσός είχε πιάσει υψηλό 2,5 ετών εξαιτίας της έκρηξης σε πετρελαιοπηγή στη Λιβύη. Η τιμή του πετρελαίου (WTI) υποχώρησε 0,6% στα 59,64 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.291 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1898 δολ. από 1,1858 την προηγούμενη μέρα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,41%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v