Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρώτη φορά πάνω από τις 2.700 μονάδες ο S&P. Διχασμένη η Fed για τις τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018. Άνοδος 2,1% για το πετρέλαιο. Ανέκαμψε το δολάριο.

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Δεύτερη διαδοχική άνοδο σημείωσε η Wall Street με τους τρεις δείκτες να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed όπου μεταξύ άλλων οι τραπεζίτες εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018.

Επιπλέον οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι η μείωση στους συντελεστές φορολόγησης σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα θα δώσει μέτρια ώθηση στην κατανάλωση και στις επιχειρηματικές δαπάνες.

Στο μεταξύ, τη δεύτερη καλύτερη μέτρηση στο έτος σημείωσε ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 59,2 μονάδες από 58,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση του δείκτη στις 58 μονάδες.

Επιπλέον οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα στοιχεία απασχόλησης του Δεκεμβρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Σύμφωνα με το Reuters, αναλυτές αναμένουν τη δημιουργία 188.000 νέων θέσεων εργασίας.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,4% στις 24.922 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 2.713 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,84% στις 7.065 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των IBM (+2,9%) και Exxon Mobil (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-3,8%) και Verizon (-2%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% στο 1,2020 από 1,2060 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά την επανέναρξη λειτουργίας μεγάλων πετρελαιαγωγών σε Μεγάλη Βρετανία και Λιβύη και τη νέα αύξηση –σε υψηλό 40 ετών- στην παραγωγή αργού στις ΗΠΑ. «Είναι ζήτημα χρόνου η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου να πιάσει τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα», σχολίασε ο Ole Hanse της Saxo Bank. Η τιμή του αργού (WTI) ενισχύθηκε 2,1% στα 61,63 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για ένατη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,2% στα 1.318 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,44%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v