Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι S&P και Nasdaq. Έσπασε το φράγμα των 7000 μονάδων ο τεχνολογικός δείκτης με «άλμα» 1,5%. Οριακή πτώση για την τιμή του πετρελαίου. Σε υψηλό τριών μηνών ο χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο.

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq

Ανοδικά υποδέχθηκε το 2018 η Wall Street με τον Nasdaq να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ενδεικτικά η μετοχή της Advanced Micro Devices ενισχύθηκε 6,8%, της Micron Technology 5,5%, της Netflix 4,7% και της Broadcom 4%.

Από πλευράς δεικτών, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 24.824 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,83% στις 2.695 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,5% στις 7.006 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+3,9%) και General Electric (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers (-2,8%) και Procter & Gamble (-1,3%).

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι συνέχεια των ανοδικών συνεδριάσεων του 2017. Με τα οικονομικά στοιχεία να είναι ισχυρά οι επενδυτές ποντάρουν και σε αντίστοιχα καλά εταιρικά αποτελέσματα», σχολίασε ο Peter Cardillo της First Standard Financial.

Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη νέα πτώση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, «η φθηνότερη ισοτιμία δίνει ώθηση στα αμερικανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές». Το αμερικανικό νόμισμα νωρίτερα διαπραγματευόταν σε χαμηλό 2,5 ετών σε σχέση με το ευρώ στο 1,2083. Τελικά το δολάριο υποχώρησε 0,4% στο 1,2055 από 1,2006 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η στάση της Βόρειας Κορέας έναντι της Δύσης μετά την προειδοποίηση του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι υπάρχει ένα πυρηνικό κουμπί στο γραφείο του έτοιμο να χρησιμοποιηθεί όποτε απειληθεί η χώρα του.

Από την άλλη πλευρά απευθυνόμενος στη Νότια Κορέα ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτικός επισημαίνοντας σε διάγγελμά του ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, στην αγορά εμπορευμάτων, οριακά πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά τις ανησυχίες που προκαλούν οι αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε μόλις 0,1% στα 60,37 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό τριών μηνών σημειώνοντας άνοδο 0,5% στα 1.316 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,47%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v