Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο Dow Jones αν και νωρίτερα είχε σπάσει το φράγμα των 26.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του. Απώλειες και για S&P, Nasdaq. Υποχώρησε το δολάριο.

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street

Με πτώση ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street μετά την αργία της Δευτέρας λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Στην έναρξη της συνεδρίασης τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P πέρασαν πάνω από τις 26.000 και 2.800 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία τους με ώθηση από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης η Wall Street γύρισε σε αρνητικό έδαφος καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πιθανή παύση της λειτουργίας της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιες υπηρεσίες των ΗΠΑ κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο» σε περίπτωση που έως την Παρασκευή δεν εγκριθεί από το Κογκρέσο νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυξημένες δαπάνες. Σημειώνεται ότι το σημείο τριβής ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς είναι ο μεταναστευτικός νόμος.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Citigroup (+0,4%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή εκτοξεύτηκαν στο 1,28 διλ. και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 17,3 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρση στα 56 σεντς και έσοδα στα 17 δις. δολάρια.

Αντίστοιχα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε και η UnitedHealth (+1,9%). Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,59 δολ. και τα έσοδα στα 52,06 δις. έναντι 2,51 δολ. και 51,54 δις. αντίστοιχα, που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε στις 17,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 19,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη πτώση στις 18,6 μονάδες.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου.

Ωστόσο η Bank of America Merill Lynch σε έκθεσή της αναφέρει: «Αναθεωρήσαμε το σημείο ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης προκειμένου να απεικονιστεί μια πιο «σφικτή» παγκόσμια αγορά ενέργειας εξαιτίας του κρύου χειμώνα και της αυστηρής εφαρμογής της συμφωνίας από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Τώρα αναμένουμε η τιμή του Brent να ανέλθει στα 64 δολ. από 56 δολ. προηγουμένως και η τιμή WTI κινηθεί υψηλότερα στα 60 δολ. από 52 δολ. προηγουμένως».

Σήμερα, ο μαύρος χρυσός WTI υποχώρησε 0,9% στα 63,73 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent σημείωσε πτώση 1,6% στα 69,15 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,04% στις 25.792 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,35% στις 2.776 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.223 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση και οι τρεις δείκτες είχαν πιάσει νέα ιστορικά υψηλά.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές (πέρα της UnitedHealth) των Merck & Co (+6,2%) και Johnson & Johnson (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-3,4%) και Nike (-1,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο παρέμεινε σε χαμηλό τριών ετών έναντι του ευρώ σημειώνοντας οριακή πτώση 0,1% στο 1,2272 από 1,2264 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό πέντε μηνών καθώς ενισχύθηκε 0,2% στα 1.337 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,54%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v