Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χειρότερος μήνας της τελευταίας 2ετίας για τους Dow Jones και S&P

Ανοδικό σερί δέκα μηνών- το μακροβιότερο από το 1959- τερμάτισε τον Φεβρουάριο για τους Dow Jones (-4,3%) και S&P (-3,9%). Sell off για τον βιομηχανικό δείκτη στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Υποχώρησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ο χειρότερος μήνας της τελευταίας 2ετίας για τους Dow Jones και S&P

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην αναθεώρηση προς τα κάτω- έστω οριακή –της αμερικανικής ανάπτυξης στο δ’ τρίμηνο και στο χαμηλό έξι μηνών της μεταποίησης τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 2,5% έναντι 2,6% που είχε μετρηθεί προηγουμένως από το υπουργείο Εμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι στο γ’ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία είχε τρέξει με 3,2%. Συνολικά για το 2017 το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% έναντι 1,5% το 2016.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε στις 61,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από 65,7 τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, αρνητικός παραμένει ο απόηχος από τη χθεσινή κατάθεση του επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο.

Ο Jerome Powell αφού εξέφρασε τη βεβαιότητά τους για τις ισχυρές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, υποστήριξε ότι θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας σταδιακά τα επιτόκια. Σημειώνεται ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει αρνητικό αντίχτυπο στις μετοχές καθώς ανεβάζει το κόστος δανεισμού των εταιρειών.

«Είναι πολύ αισιόδοξος για την οικονομία και ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα πιαστεί ο στόχος του πληθωρισμού» σχολίασε ο Ward McCarthy, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies. «Θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να μειώνει τον ισολογισμό...μια πτώση 1.500 μονάδων του Dow Jones δεν πρόκειται να τον αποτρέψει» ανέφερε.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,5% ή 381 μονάδων στις 25.028, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,11% στις 2.713 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,78% στις 7.273 μονάδες.

Τον Φεβρουάριο οι Dow Jones υποχώρησε 4,3%, ο S&P 3,9% και ο Nasdaq 1,9%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση κατά 3 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση, κατά 2,1 εκατ. βαρέλια. Το πετρέλαιο υποχώρησε 2,2% στα 61,64 δολάρια ανά βαρέλι και συνολικά τον Φεβρουάριο «βούλιαξε» 4%.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.317 δολ./oz. Τον Φεβρουάριο το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 1,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,2199 από 1,2233 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,86%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v