Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη σερί άνοδος για τον Nasdaq

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street με τον τεχνολογικό δείκτη να σημειώνει πέμπτη διαδοχική άνοδο. Εξαιρέθηκαν από τους δασμούς Καναδάς και Μεξικό. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πέμπτη σερί άνοδος για τον Nasdaq

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street αν και εντείνονται οι ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η απόφαση Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, η αντίδραση της Ευρώπης με την πιθανή επιβολή αντίστοιχων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, η παραίτηση του οικονομικού συμβούλου Γκάρι Κον, πρώην προέδρου της Goldman Sachs και υπέρμαχου του ελεύθερου εμπορίου -η φωνή της λογικής στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με αναλυτές- και η αρχική εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς των Καναδά και Μεξικό, συνθέτουν όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο μιας ενδεχόμενης εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ και Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ υποστήριξε ότι ο άμεσος αντίχτυπος από την επιβολή δασμών δεν θα είναι μεγάλος, σημειώνοντας ωστόσο πως οι εμπορικές διαφωνίες πρέπει να επιλύονται σε ένα πολυμερές πλαίσιο και όχι με μονομερείς αποφάσεις.

«Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στους δασμούς. Το ερώτημα για την αγορά είναι τι σημαίνουν αυτοί οι δασμοί και ποιος θα είναι ο οικονομικός τους αντίχτυπος», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της First Standard Financial, Peter Cardillo.

Στο μεταξύ, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 21.000 στις 231.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση στις 220.000 αιτήσεις.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,38% ή 94 μονάδων στις 24.895, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 2.738 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,42% στις 7.396 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+2,4%) και Pfizer (1,6%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των IBM (-1,3%) και Intel (-1,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε χαμηλό τριών εβδομάδων κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση τόσο στα αποθέματα όσο και στην παραγωγή την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το πετρέλαιο υποχώρησε 1,7% στα 60,12 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.321 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,2315 από 1,2410 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έχασε δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,86%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v